AKTUELNO

Koliko god Australijan open bio srećni slem, raspoloženje uoči starta uvek kvari pokretanje mnogobrojnih tema kad im nije vreme. Posle skoro dva meseca odsustva iz javnosti, teniseri su suočeni sa pitanjima koja su mediji prikupljali tokom zimskog sna, pa je Đoković na svom uvodnom presu najmanje govorio o napadu na sedmu titulu u Melburnu.

Prošle sezone bio je aktuelan "tajni sastanak igrača" o povećanju nagradnih fondova, a i ove je Novak pred kamere izašao izgleda samo kao predsednik Saveta igrača, ne i šestostruki šampion. Sutrašnji duel sa kvalifikantom Mičelom Krugerom (9.00), koji zauzima tek 231. mesto na listi, nije bio dovoljno zanimljiv, pa se Srbin suočio se sa sledećim opaskama:

- Da li ste konačno dobili dovoljno veliko parče kolača?

- Zašto je Stahovski u Savetu igrača kada ima negativan stav prema ženskom tenisu?

- Džastin Gimelstob nastavlja da obavlja funkciju predstavnika tenisera u ATP dok čeka na suđenje po optužbama za nasilje?

- Grupa igrača želi da smeni predsednika ATP Krisa Kermoda?

Na sajtu Australijan opena preneta su samo sećanja na mladog Noleta koji je 2008. na ovim terenima osvojio prvi veliki trofej.

- Prvi grend slem mi je otvorio mnoga vrata, tada sam počeo da verujem da mogu do najvećih dometa.

Đoković je na putu do titule savladao svetskog broja jedan Rodžera Federera, a 11 godina kasnije oni su dvojica najuspešnijih igrača u Melburnu.

- Kada jednom osvojiš neki turnir, uvek veruješ da možeš to da ponoviš. Imao sam mnogo dobrih momenata ovde. Mislim da je to i zbog velike podrške srpske zajednice, ali i stranaca koji dolaze da bodre sve igrače tokom dve nedelje. Ovaj turnir ne zovu bez razloga srećni slem. Mnogo je dobrih vibracija, u Australiji se voli sport i neguju sportske vrednosti.

POVERLJIVE INFORMACIJE

Novaka je iznenadilo to što mediji plasiraju priče da je grupa igrača zahtevala smenu predsednika ATP Krisa Kermoda. - Odakle vam te brojke, da je 5:4 za smenu u Savetu? To su poverljive informacije, ne mogu da govorim o onome što se dešava iza zatvorenih vrata. Nikakva odluka nije doneta. On je još predsednik i ostaće na tom mestu do isteka mandata. Da li će mu mandat biti obnovljen ili ne, to će se odlučiti uskoro.

Nisu to bili odgovori koji bi odjeknuli u svetskim medijima, pa se prešlo na aktuelniju temu - odlazak Endija Mareja u penziju. Britanac ovog jutra (oko 8.00) igra protiv Bautiste Aguta.

- Naši teniski putevi su bili slični. Rođen je nedelju dana pre mene. Odrasli smo zajedno, igrali na čelendžerima, ali imali smo i epske mečeve u profesionalnoj karijeri. Bolelo mi je da ga vidim kako se muči. Povreda je najveći neprijatelj sportiste. Čak i posle nekoliko operacija nije uspeo da se vrati. Sve nas je ganulo ono obraćanje pre neki dan. Veliki je šampion, legenda ovog sporta. Ponosan sam na odnos koji imamo, uvek smo se dobro slagali na terenu i van njega.

Još aktuelnija tema je podela "kolača" u tenisu. Nagradni fond u Melburnu uvećan je za 14 odsto, a Đoković je ponovio da vrhunski igrači ne traže više novca za sebe, nego za slabije rangirane igrače.

- Zalažemo se za bolju distribuciju. Naravno da smo zadovoljni sumama za finaliste, šampione, ali želimo da i oni koji stignu do poslednjih runda kvalifikacija budu više nagrađeni. Nije dovoljno da im samo budu plaćeni troškovi, oni moraju da imaju ceo stručni štab i da žive pristojno od posla kojim se bave. Pitali ste me za Stahovskog, gledate samo negativnu stranu. On se mnogo zalaže za igrače od 50. do 100. mesta. Mnogo je doprineo razvoju čelendžera. Ista situacija je i sa Gimelstobom, koji se uvek borio za prava tenisera. Da, čeka suđenje, ali niko nije kriv dok se to ne dokaže. Ako bude osuđen, drugačije ćemo pristupiti celom slučaju - zaključio je Đoković.

Meč protiv kvalifikanta iz SAD neće biti ovako naporan kao uvodna konferencija šestostrukog osvajača pehara...

RASPORED

UtorakA. Krunić - Z. Dijas 1.00 L. Đere - E. Donskoj 2.30 F. Krajinović - M. Čekinato 5.00 N. Đoković - M. Kruger 9.00

#Australian open

#Novak Đoković

'