AKTUELNO

Uradite svoj domaći i sprečite sebe da bacite pare na nešto što vam uopšte nije potrebno ili neće raditi kako treba.

Na raspolaganju imate bezbroj komponenti i periferala, ali nije sve tako bajkovito kao što vam se na prvu loptu može učiniti.

Pojedine kompanije prodaju zastarele sisteme, ali daju sve od sebe da ih predstave boljim nego što oni zaista jesu. Neki vam prodaju ogoljene konfiguracije kako bi cena bila što niža, a i sami možete da napravite grešku i uzmete hardver koji zapravo uopšte ne odgovara vašim potrebama.

A kako bi vam dodatno pomogli, ukazaćemo vam na greške koje većina ljudi pravi prilikom kupovine kompjutera.

Procesor sa nedovoljno snage

U pokušaju da što više obore cenu, pojedini prodavci namerno izostavljaju ili maskiraju pravu snagu procesora. Sistem možda ima Intel ili AMD procesor, i tu je i veliki broj gigaherca, ali postoje i drugi faktori koji su važniji. Da li je klasa procesora elitna, ili je u pitanju najjeftinija moguća opcija? Koje generacije je čip? Koliko jezgara procesor ima?

Ako kupite gejming PC sa jeftinim, jednojezgarnim procesorom, nećete se lepo provesti. Čak i najrazumnije igre će ozbiljno napasti taj procesor i dovesti ga do njegovih granica. Zato se postarajte da procesor može da izađe na kraj sa vašim potrebama.

Koliko RAM-a vam zaista treba?

RAM je danas važniji nego što je to ikada bio. O njemu možete da razmipljate i kao o rancu koji je potreban vašem kompjuteru. PC igre čuvaju fajlove i informacije do kojih brzo moraju da dođu U RAM, baš kao mi urancu držimo potrebne knjige.

Što je ranac veći, to u njega može da stane više informacija. A što vaš PC ima više radne memorije, to će brže moći da učita stvari kao što su teksture u igri. Ako nemate dovoljno RAM-a, ozbiljno možete da usporite rad programa.

Zato gledajte da ga vaš kompjuter ima dovoljno. Ovih dana 8GB radne memorije predstavlja najosnovniji minimum, a i ta količina polako postaje nedovoljna. Ako možete, idite na 16GB, ili više.

Ne gledate grafiku koja dolazi uz PC

Baš kao što je to slučaj sa procesorima, u kompjuteru može da vam se nađe Nvidia GeForce ili AMD Radeon grafička karta nižeg kvaliteta, ili će koristiti integrisanu karticu. Možda ćete se na osnovu imena voditi mišlju da je u pitanju ozbiljna grafička karta, a u stvarnosti ćete dobirti magarca koji jedva može da stoji na svojim nogam akada ga opteretite.

Nvidia i AMD su dva najveća imena na tržištu i zato bi trebalo da gledate sisteme koji uključuju Nvida GeForce 1060 ili AMD RX 580 grafičke karte. Ovo je neka najosnovnija opcija. Svaka kartica višeg ranga od ovih je još bolja opcija.

Kakva je budućnost konfiguracije?

Najbolje bi bilo da izbegavate konfiguracije sa kućištem koje izgleda kao konzola ili je jako malo. Najveća prednost kompjutera jeste mogućnost da ga dalje sami unapređujete, a za to vam je potreban prostor.

Grafičke karte su sve veće i veće i ovih dana mogu da zauzmu i dva slota i dolaze sa svojim sistemom za hlađenje. Drugim rečima, masivne su. Ako uzmete PC sa malim kućištem, možete da zaboravite na bilo kakav apgrejd.

Da li ima podršku za najnovije standarde?

Brojni proizvođači prodaju jeftine konfiguracije koje su svedene na najnosnovniji minimum, i zbog toga im fale neke naprednije stvari ili imaju starije komponente. Zato možete da se našete u situaciji da vaša matična ploča ne podržava najnovije hardverske standarde kao što je USB 3.1

To znači da će vaše periferale prenositi podatke sporijom brzinom, a ako redono koristite eksterne hard diskove ili bekapujete svoj telefon na PC, to može biti prilično frustrirajuće.

#Kompjuter

'