AKTUELNO

Kompanija Mozilla pustila je u rad besplatan servis pod imenom Firefox Monitor, koji će korisnike tog pregledača obaveštavati kada su njihovi lični podaci kompromitovani ili zloupotrebljeni.

Nova usluga omogućava pretraživanje ogromne baze e-mail adresa koje su u nekoj od velikih krađa podataka završile u rukama hakera.

Kada u Firefox Monitor upišete svoju adresu pretraživač će je uporediti sa svojom bazom podataka adresa koje su u prošlosti bile kompromitovane u nekoj od velikih krađa podataka.

Za samo nekoliko sekundi dobićete informaciju o tome da li su hakeri ikada uspeli da se dokopaju vaše adrese i podataka za prijavljivanje na neki internet servisa, čiji su nalozi vezani za taj e-mail.

Da bi e-mail adresa korisnika ostala sakrivena informacije o emalu su "hashovane", što bezbeđuje da brojne adrese elektronske pošte korisnika ne budu deljene vam sistema Firefox Monitora.

Osim toga, nova usluga omogućava korisnicima da se prijave za dobijanje obaveštenja u slučaju da njihove e-mail adrese u budućnosti budu zloupotrebljene, kao i obaveštenja o posetama sajtova koji su ranije bili žrtve hakera i sa kojih su ukradeni podaci korisnika.

Nova usluga nastala je u saradnji Mozille sa sajtom Have I Been Pwned, koji služi za proveru ugroženosti onlajn naloga. Korisnicima je dostupna na adresi Monitor.firefox.com.

#Kompjuter

#firefox

'