AKTUELNO

Velika greška koju svi pravimo!

Priznajte sami sebi: najpraktičnije je mobilni telefon puniti noću dok spavate. Uključite ga u utičnicu pored kreveta i on vas ujutro dočeka 100 posto spreman. No, to nije baš najbolja ideja. Stručnjaci su upozorili kako spavanje pokraj mobilnog koji se puni može biti loše za vas.

Prema Davidu Galeu iz eko-arhitektonskog poduzeća Gale & Snowden, ljudski nervni sistem radi na vrlo niskoj voltaži.

- Naš mozak koristi električnu energiju za slanje poruka u mišiće. Iz tog razloga, nekima je teško da zaspu pored mobilnog telefona ili bilo kojeg drugog uređaja koji se puni na struju - objasnio je stručnjak za Mirror.

Foto: Pixabay.com

Takođe je važno ne držati telefon koji se puni na krevetu ili ispod jastuka dok spavate jer postoji rizik od eksplozije ili zapaljenja. To je zato što se baterija zagreva kad je uređaj spojen na struju, a ponekad se može toliko pregrejati da uzrokuje požar. Umesto toga, trebalo bi mobilni da držite na tanjiriću dok se puni. “Ako se i zapali, tanjirić neće pokupiti vatru, nego će vas ipak donekle zaštititi”, rekao je stručnjak za potrošačke probleme Dominik Litlvud.

Ne samo da punjenje mobilnog noću stavlja u opasnost vas, već ta praksa nije dobra ni za vaš uređaj. Naime, stručnjaci iz PC Advisora ne preporučuju punjenje baterije do kraja.

- Možete vi ponekad napuniti mobilni na 100 posto, ali ako to stalno radite, nesvesno skraćujete životni vek baterije - stoji na njihovoj stranici. Poruka je jasna: punjenje mobilnog noću nije vredno tolikog rizika.

#Punjač

#telefon

'