AKTUELNO

U Startit Centru u Beogradu i prostoru Deli u Nišu danas je počeo prvi državni hakaton pod nazivom #CodeGovernment, koji organizuje Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade i Inicijativom Digitalna Srbija.

Ovo takmičenje programera i dizajnera je namenjeno redizajniranju i traženju boljeg i funkcionalnijeg tehnološkog rešenja koje treba da unapredi korisničko iskustvo Nacionalnog Portala eUprava.

Hakaton je događaj u trajanju od 24 do 48 sati, tokom koga timovi sastavljeni od IT stručnjaka različitih profila rade na razvoju inovativnih rešenja konkretnog problema, saopštili su organizatori.

Takmičarima je na samom početku dodeljen pravilnik i projektni zadatak.

Na #CodeGovernment Hakatonu učestvuje ukupno 14 timova - devet u Beogradu i pet u Nišu, na kojima će biti dodeljene tri nagrade - vaučer u vrednosti od po 2.500 dolara u dinarskoj protivvrednosti za kupovinu u prodavnicama tehnike.

- Cilj Hakatona je unapređenje korisničkog iskustva korišćenja Portala eUprava. Struktura Portala eUprava treba da obezbedi korisnicima jednostavan i intuitivan pristup do svih željenih usluga. Fokus je na korisniku i njegovim navikama prilikom korišćenja sistema - izjavio je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

On je dodao da se Portal eUprava nije unapređivao od 2010. godine kada je napravljen i da je ovaj korak bio neophodan, s obzirom da je tehnologija od tada značajno napredovala.

#informacione tehnologije

'