AKTUELNO

Članice EU podžale su inicijativu "WiFi4EU", koja podrazumeva besplatan pristup Wi-Fi mrežama u gardovima i selima.

Podrška inicijativi usledila je nepuna tri meseca nakon što je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predstavio je plan kako da se u EU omogući građanima u gradovima i selima besplatan pristup Wi-Fi mrežama.

Prvi poziv za podnošenje projektnih predloga planira se do leta 2017. godine.

Sva tela lokalne vlasti u EU-u moći će da se prijave za dobijanje vaučera da bi ponudili visokokvalitetan pristup internetu u svojim parkovima, trgovima, javnim zgradama i knjižarama.

Vaučeri će se dodeljivati prema redosledu prijave, pa bi načelnici opšina i gradonačelnici trebali da budu spremni da reagovanje čim proces prijava bude otvoren.

Ko dobije vaučer, s njim će moći da kupuje i instalira vrhunsku opemu za lokalne tačke pristupa WI-FI mreži. Ostale troškove tih hotspotova snosiće lokalne vlasti.

Tela lokalne javne vlasti koja žele da ponude Wi-Fi vezu na područjima na kojima još ne postoji takva javna ili privatna usluga moći će da se prijave za finansiranje putem jednostavnog i nebirokratskog postupka, kažu u Komisiji.

Za period od 2017. do 2019. određena su sredstva u iznosu od 120 miliona evra. Komisija procenjuje da će od programa korist imati najmanje šest do osam hiljada lokalnih zajednica.

S. M.

#EU

#Internet

#Wi-Fi

'