AKTUELNO

Mesec će sledeće godine dobiti svoju prvu mobilnu mrežu, koja će omogućiti prenos podataka iz lunarnog krajolika na Zemlju u visokoj rezoluciji.

Reuters piše da su Vodafone, Nokia, Audi i XSpace objavili da će zajedničkim snagama podržati ovaj projekt, 50 godina nakon što su NASA-ini astronauti prvi kročili na Mesec.

Cilj projekta je podržati buduće misije i omogućiti astronautima direktnu komunikaciju na Mesecu da ne bi i dalje ovisili o signalima koje šalju na Zemlju i čekali povratne informacije.

Predajnike mreže izradiće Nokia, a Vodafone će ih opremiti vlastitom 4G mrežom. Neće biti teži od jednog kilograma. Audijev zadatak je izraditi rovere koji će tu mobilnu mrežu koristiti na Mesecu, dok će SpaceX spomenutu opremu vlastitom raketom Falcon9 sledeće godine iz Floride lansirati na Mjesec.

-Ovaj projekt uključuje inovativan pristup razvoju mobilne mrežne infrastrukture, izjavio je izvršni direktor nemačke podružnice Vodafonea, Hannes Ametsreiter.

-Srećni smo i ponosni što nas je Vodafone izabrao za svog tehnološkog partnera. Ovo je važna misija za razvoj novih tehnologija u umrežavanju, obradi i pohrani podataka. Takođe, pomoći će i u napretku komunikacijske infrastrukture potrebne akademicima, industriji i obrazovnim institucijama u istraživanju Meseca, rekao je tehnički direktor Nokije Marcus Weldon.

#Mesec

'