AKTUELNO

U savezu postoje nesuglasice povodom amandmana na zakon.

Ako Državna duma usvoji amandmane na zakon kojim se ograničava rad onlajn-bioskopa, internet-kanal Jutjub može napustiti Rusiju, piše Komersant, pozivajući se na zaključke pravnog komiteta Medija-komunikacionog saveza Rusije.

Predlog zakona predviđa ograničavanje do 20 odsto stranog učešća u organizaciji audiovizuelnih usluga sa posetom od oko 100.000 ljudi mesečno. U ovu grupu ulazi Jutjub koji pripada američkom Guglu.

Ako zakon bude donet, kompanija će morati da izgradi dodatnu infrastrukturu ili postavljati sadržaje na serverima u inostranstvu. U tom slučaju put od servera do abonentskog uređaja korisnika postaće duži i zahtevaće više troškova od strane komunikacionih operatera. U komitetu za pravna pitanja Medija-komunikacionog saveza smatraju da zakon ograničava konkurenciju i da je usmeren na dobijanje koristi određenih tržišnih igrača.

Na donošenju ovog zakona insistiraju "Gasprom-medija" i "STS Media" koji su inicirali zakon, odmah nakon što je o svom ulasku u Rusiju saopštila američki onlajn-bioskop Netflix.

I. P.

#Rusija

#Youtube

#Zakon

'