AKTUELNO

Ako vam se kompjuter u poslednje vreme čudno ponaša, vrlo je moguće da je zaražen nekim od brojnih virusa. Ukoliko primetite neki od šest znakova koji se nalaze u nastavku, najbolje bi bilo da reinstalirate Windows i počnete sve ispočetka.

Problemi sa antivirusom

Da neko pokuša da vam provali u kuću, jedan od najjednostavnijih načina bio bi da isključi alarme. Isto pravilo važi i za kompjuterske viruse. Neke vrste malvera mogu da isključe vaš antivirusni softver i time dobiju direktan pristup vašem uređaju. Ako ne možete ručno da uključite antivirus ili se program gasi sam od sebe, vreme je za mali lov na digitalne uljeze.

Kompjuter se odjednom užasno usporio

Ovaj simptom može biti uzrokovan brojnim poteškoćama potpuno nevezanim za viruse, ali to ne mora da znači da ste na sigurnom. Mnogi programi mogu usporiti vaš PC, počevši s "ubicama" memorije poput Chrome-a. Ako pretraživač ne predstavlja problem, pregledajte sve komponente i osigurajte da vam neka od njih ne uzrokuje glavobolje. Ako sve radi kako treba, a računar i dalje sporo radi, velike su šanse da je zaraženo virusom.

Podaci nestaju bez traga

Sigurnosne kompanije širom sveta u poslednjih nekoliko godina upozoravaju na brutalni porast "ransomwarea". Ova vrsta infekcije enkriptuje sve vaše podatke, a za njihovo otključavanje traži otkupninu - najčešće u bitcoinima. Vreme između enkripcije i infekcije vrlo je kratko, što znači da je najbolja metoda odbrane redovno čuvanje sigurnosne kopije odnosno "backup".

Internet je neopisivo spor

Ako ovaj problem počne da se pojavljuje bez upozorenja ili uz još neko drugo sumnjivo ponašanje, onda je to definitivno simptom infekcije. Mnogi malveri blokiraju pristup internetu kako bi korisnika obeshrabrili od skidanja softvera za uništavanje virusa.

Programi ne rade kako treba

Rušenje programa može biti uzrokovano stotinama razloga, ali jedno od njih su, pogodili ste, virusi. Na sreću, postoji gomila načina kojima 'pokvarenu' aplikaciju možete da dovedete u red. Ako 'obične' metode poput isključivanje i ponovnog uključivanja ne funkcionišu, velike su šanse da problem uzrokuje hardver. Ako plavi ekran smrti uzrokuje pokvarena komponenta, rešenje problema leži u zameni ili servisu, ali ako sve izgleda kako treba, vreme je za potragu za virusima.

Ne možete da pristupite alatima unutar Windowsa

Kad god nešto krene nizbrdo s Windowsom, prvo što treba da uradite je da pritisnete "Ctrl + Alt + Del". Ako PC ne reaguje na ovu kombinaciju, pokušajte da pozovete Task Manager desnim klikom na taskbar. Ni to ne pomaže?Pokušajte da programe pokrenete putem start menija. Ništa? Čini se kao da nešto baš namerno blokira pristup korisnim programima - vrlo verovatno neka vrsta malvera.

Pročitaj još: ZASTRAŠUJUĆE? Napravili su PSA robota kako bi ZAMENILI ŽIVE kućne ljubimce - on može sve! (VIDEO)

#Kompjuter

#Kompjuterski virus

#Znakovi

'