AKTUELNO

Američko tržište antivirus softvera je zapljusnuo talas nervoze nakon što je američka vlada juče zabranila federalnim agencijama da koriste softver kompanije Kasperski Lab.

Lanac trgovina elektronske robe Best Baj saopštio je da više neće prodavati softver koji je napravila ruska kompanija, dok je jedna firma za istraživanje IT bezbednosti objavila da najveći deo korisnika ne treba da bude uznemiren.

Iz Best Baja su odbili da daju detalje o tome zašto izbacuju iz ponude Kasperski proizvode, navodeći da ne komentarišu ugovore sa konkretnim dobavljačima.

List "Mineapolis Star Tribjun" je prvi izvestio da će Best Baj obustaviti prodaju Kasperski softvera. Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD-a naložilo je vladinim agencijama da u roku od 30 dana uklone proizvode Kasperski Laba iz svojih informacionih sistema, navodeći da je zabrinuto da je ta kompanija za sajber bezbednost, sa sedištem u Moskvi, podložna uticaju Kremlja.

Ministarstvo je takođe navelo da je moguće da ruski zakoni primoravaju Kasperski da pomogne vladi u špijunaži. Iz kompanije Kasperski su negirali neetične veze sa ruskom ili bilo kojom vladom, napominjući da oni ne podležu ruskim zakonima navedenim u direktivi i da su informacije koje primaju zaštićene u skladu sa zakonskim zahtevima i strogim industrijskim standardima, uključujući i enkripciju.

U sinoćnom saopštenju Kapserskog navodi se da se njegovi proizvodi prodaju na Best Baju već jednu deceniju. Korišćenje Kasperski softvera je široko rasprostranjeno među američkim potrošačima, kako njegove besplatne, tako i plaćene verzije, što dovodi u pitanje da li bi korisnici trebalo da slede nalog američke vlade, navodi AP.

Amazon, koji prodaje Kasperski softver, odbio je da komentariše nalog vlade SAD. Kompanije Stepls i Ofis Depo, koje takođe prodaju taj softver, nisu odmah odgovorile na zahtev AP-a za komentarom. Razne američke obaveštajne i agencije nadležne za sprovođenje zakona i nekoliko kongresnih odbora istražuju rusko mešanje u predsedničke izbore 2016. godine, podseća agencija AP.

#Kasperski

#antivirus

'