AKTUELNO

Ne časite časa.

Popularna aplikacija za vremensku prognozu navodno je, prema dokazima sigurnosnih istraživača, prikupljala podatke iOS, ali verovatno i Android korisnika o njihovom kretanju i lokacijama koje su posetili i to slala kompanijama koje su te podatke prodavale. Da bi stvar bila gora, aplikacija je navodno sve ovo radila čak i onda kada je lokacija na uređaju bila isključena.

Ako imate aplikaciju za vremensku prognozu na telefonu, odmah ju izbrišite!

Iako za Android korisnike nema konkretnih dokaza, osim što se sumnja da prati korisnike, za iOS je dokazano da aplikacija prati korisnike čak i ako je isključena opcija za pristup lokaciji. Sigurnosni istraživač, koji se inače bavi pronalaženjem ranjivosti u mobilnom softveru, utvrdio je da je aplikacija za vremensku prognozu u 36 sati poslala više od 16 puta podatke o korištenju telefona i njegovom vlasniku. Podaci koje je aplikacija poslala, prema ovom izveštaju, tačne su GPS koordinate, putanje kretanja, BSSID podaci Wi-Fi rutera na koje je telefon bio spojen i podatak je li Bluetooth uključen.

Foto: Pixabay.com

Kompanija kojoj su slali podaci, objavila je na svojoj stranici da je dobijene podatke koristila za profiliranje korisnika i bolje razumevanje njihovog kretanja. Nakon toga, kompanija je na svojim stranicama priznala da je istina da je zbog propusta u kodu aplikacija slala podatke o Bluetooth i Wi-Fi vezi, ali da nije prikupljala niti slala podatke o koordinatama i GPS putanjama. Prema toj izjavi, posvećeni su maksimalnom poštovanju privatnosti korisnika i ne bave se prodajom njihovih informacija niti njihovom distribucijom trećim stranama.

Kompanija radi na ispravljanju svih propusta koji su (navodno) nenamerno doveli do slanja bilo kakvih podataka o korisnicima izvan aplikacije. Takođe, kompanije su u izjavi navele da će nakon ažuriranja aplikacije, koje će uslediti za najviše 24 sata, biti prenošeno nula podataka izvan aplikacije.

U svakom slučaju, ovakve je stvari bolje sprečiti pa ako na svom telefonu imate instaliranu aplikaciju, savetujemo da je izbrišite ili da je ažurirajte čim nadogradnja bude dostupna.

Pink.rs

#Aplikacija

#Aplikacije za mobilni telefon

#Mobilni telefon

'