AKTUELNO

Teoretski bi zahvaljujući toj tehnoloiji ljudi mogli da dođu do Meseca za impresivnih četiri sata.

Rezultati koje je NASA dobila testiranjem "vorp pogona", tehnologije koja je deo naučno-fantastične serije "Zvezdane staze", procurili su na internet i navodno pokazuju da je takva vrsta pogona moguća u stvarnosti.

Tehnologija koja bi čovečanstvu omogućila da istraži daleka nebeska tela u kosmosu funkcioniše u teoriji, a verzija koju je NASA testirala nazvana je EmDrive.

Rezultati teorijskog testiranja tog pogona trebalo je da budu objavljeni tek u decembru, ali su se pojavili na NASA forumu u subotu, posle čega ih je agencija obrisala.

Inače, teoriju o EmDrive potpisuje britanski naučnik i inženjer Rodžer Šojer koji je radio na raketnom motoru koji može da postigne velike brzine i koristi tečni vodonik i sunčevu energiju.

- Ova tehnologija je kvantni skok – omogućila bi nam vertikalno poletanje i sletanje, tiha je i koristi tečni vodonik kao gorivo, što znači da je ekološka - rekao je on za International Business Times.

Iako kritičari njegov pogon nazivaju “nelogičnim”, Šojer kaže da EmDrive radi tako što električnu struju pretvara u mikrotalase. Oni zatim udaraju u stranu kupastog uređaja, kako bi ga “terali” napred, bez potrebe da nešto izbacuju u suprotnom smeru.

S. P.

'