AKTUELNO

Novinar Radija Slobodna Evropa napravio je lažni nalog želeći da igra igricu Plavi kit i otkrije zastrašujuće izazove kojima ona izlaže tinejdžere i na kraju ih tera u smrt.

Novinar Radija Slobodna Evropa napravio je nalog na veb stranici VKontakte, predstavljajući se kao 15-godišnja devojčica, želeći da igra opasnu igricu Plavi kit i otkrije zastrašujuće izazove kojima ona izlaže tinejdžere i na kraju ih tera u smrt.

Prvi zadatak koji je dobio novinar, pošto su ga administratori igrice upozorili da ne može da odustane , jer će imati sve njegove podatke i progoniće ga, bio je da žiletom ureže jedan od haštagova igrice ("F58") na svojoj ruci.

Foto: Printscreen Twitter

Novinar je pokušao da prevari administratore igrice sa fotografijom koju je obradio u fotošopu, ali oni nisu pali na njegovu prevaru i prestali su da mu šalju dalje zahteve i da mu odgovaraju na poruke, piše higgypop.com.

Desetine dece izvršilo samoubistvo zbog ove igrice

Podsetimo, zbog ove opasne igrice širom sveta je desetine mladih izvršilo samoubistvo. Kada se priključe igrici, tinejdžeri dobijaju svakodnevno različite izazove, njih ukupno 50, prvo one manje opasne, zatim sve opasnije, poput samopovređivanja i na kraju stiže poziv da izvrše samoubistvo.

U Rusiji, u kojoj je igrica i izmišljena,  je od  novembra 2015. do aprila 2016. godine oko 130 maloletnika izvršilo samoubistavo, a strahuje se da su sve smrti u vezi sa grupom "Plavi kit".

Foto: Pixabay.com

Dosadašnji slučajevi pokazuju da su deca "igru" završavala na najstravičnije načine - najčešće skokom sa višespratnice, ali i vešanjem, smrzavanjem u snegu, bacanjem pod voz...

AKO VAŠE DETE igra ovu igricu, odmah ZOVITE POLICIJU! Posledice su ZASTRAŠUJUĆE

Ministarstvo unutrašnjih poslova povodom video igre "Plavi kit" koja kruži Internetom u zemljama u okruženju i u kojoj se deca pozivaju na samopovređivanje, pa čak i samoubistvo, apeluje na sve građane da ukoliko se sretnu sa takvom igricom u našoj zemlji to odmah prijave policiji. - Iako Ministarstvo unutrašnjih poslova u Srbiji nije zabeležilo nijedan slučaj koji ima veze sa video igrom "Plavi kit", koja potiče iz Rusije, pozivamo sve roditelje i nastavnike da razgovaraju sa decom i prate njihove aktivnosti na Internetu, kako bi ih zaštitili od ovog oblika ugrožavanja sigurnosti", poručeno je iz MUP-a. MUP apeluje i na medije da posvete adekvatnu pažnju ovoj pojavi, kako bi se na vreme sprečile neželjene posledice u Srbiji.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) otvorila je novu bazu podataka o samoubistvima maloletnika. Prema podacima ruskih vlasti, ukupno 720 maloletnika izvršio je samoubistvo tokom 2016. godine, dok statističkih podataka o pokušajima samoubistva nema.

Kao razlozi zbog kojih se maloletnici odlučuju na ovakav korak navode se porodični problemi, neuzvraćena ljubav, problemi sa mentalnim zdravljem, korišćenje narkotika ili konzumiranje alkohola, a delom samoubistva imaju i neku vezu s internetom ili društvenim mrežama.

REGION U PANICI! SMRTONOSNA IGRA koja podstiče decu na SAMOUBISTVO stigla u Hrvatsku! Pitanje je trenutka kada će doći u Srbiju

#Online igrica

#Plavi kit

#Samoubistvo

'