AKTUELNO

Ljudi koji su kreirali MP3 rešili su da ugase licencu za ovaj format i predlažu da korisnici pređu na novi.

Mnogi korisnici će biti razočarani zbog vesti da je MP3 audio format i zvanično ubijen od svojih kreatora.

Fraunhofer Institut za integrirane mreže, koji je finansirao razvoj MP3 formata krajem 80-ih, nedavno je objavio da je njegov program licenciranja za određene patente i softver kompanije Tehnikolor i Fraunhofer IIS završen.

Berhard Gril, direktor tog sektora Fraunhofera i jedan od direktora u razvoju MP3-a, izjavio je da je drugi audio format, AAC – ili “Advanced Audio Coding”, koji je njegova organizacija takođe pomogla stvoriti, postao standard za skidanje muzike i video zapisa na mobilne telefone.

Da li je zaista stigao kraj korišćenja MP3 formata?

Teško, jer je MP3 previše raširen među korisnicima da bi istinski nestao u skorije vreme. Institut savetuje svima da se prebace na AAC, za koji kažu da je učinkovitiji od MP3-a i nudi puno više funkcionalnosti.

Inženjeri koji su razvili MP3 radili su s nepotpunim informacijama o tome kako naši mozgovi obrađuju zvučne podatke, pa je i sam MP3 radio na lažnim pretpostavkama o tome kako mi zapravo holistički čujemo.

Kako su se s vremenom, razvijala psihoakustička istraživanja, tako je to pratila i tehnologija koju danas slušamo.

Dolaze novi audio formati i uređaji, koji sadrže u sebi mnogo više zvučnih informacija, kao što dolazi i era sve kvalitetnijeg muzičkog prenosa pomoću striminga.

#Licenca

#MP3

'