AKTUELNO

Deijan Zeng, kineski student iz Njujorka, proveo je prošlo leto na tajnom radu u fabrici "Ajfon" telefona u Kini. Zeng je bio na tajnom zadatku i otkrio je zbog čega se proizvodnja popularnog modela telefona neće vratiti u SAD.

Radio je šest nedelja, odrađujući uglavnom noćne smene od 12 sati, svakog dana osim nedelje, u fabrici firme "Pegatron", jednog od proizvodnih partnera elektroničkog giganta "Eps". Posao mu se sastojao od ručnog ugrađivanja delova u mobilne telefone.

Za to je imao neobičan razlog: istraživanje koje zajedno sprovode Univerzitet Njujork i udruženje "China's Labor Watch" (Nadzor rada u Kini). Nakon povratka u SAD, Zeng je u intervjuu za CNBC preneo svoja iskustva. A na temelju tog iskustva zaključuje da je, uprkos planovima predsednika SAD-a Donalda Trampa, praktično nemoguće da američki radnici preuzmu proizvodnju "ajfona" i sličnih elektronskih uređaja.

Foto: Pixabay.com

"Ne treba da imate nikakve veštine"

- Samo sam se pojavio. Samo su mi dali adresu fabirke i otišao sam tamo. Kad sam došao tamo, video sam ljude kako stoje s prtljagom u dugom redu, pa sam samo stao u red. Kad sam došao na red, pitali su me ličnu kartu, da im pokažem ruke i da izrecitujem englesku abecedu. Nakon toga sam upao. Trebalo mi je manje od 30 sekundi. Ne treba formalno da se prijavite za posao, niti da imati bilo kakve veštine - kaže Zeng.

Istraživanje je provedeno, jer je udruženje "Nadzor rada u Kini" imalo saznanja da bi u fabrici moglo da dođe do štrajka, pa su želeli da imaju očevica unutra. Iako plate radnika nisu strašno niske, "Pegatron" je počeo da ukida subvencije za hranu i druge potrebe, što u praksi znači da je počeo manje da ih plaća. Osim toga, firma je prisiljavala radnike na neplaćeni prekovremeni rad, piše Index.

Foto: Pixabay.com

Plate neprihvatljive za američke radnike

Zeng smatra da je nemoguće otvoriti kompetitivne fabrike ovakvog tipa u SAD-u s obzirom na iznos plate i uslove rada.

- Prva stvar koja mi pada na pamet iz perspektive rada je ta da su plate neprihvatljive za američke radnike. Dakle, u fabrici sam dobijao platu od 3.100 juana ili 450 dolara. Mislim da nijedan američki radnik može prihvatiti rad za takvu platu, s obzirom na uslove rada i cene ovde - smatra Zeng.

Međutim, to nije jedini problem.

- Čak i da premeste fabrike u SAD, zamenili bi radnike robotima - upozorava Zeng.

Roboti već obavljaju deo proizvodnog procesa u "Pegatronu": ugrađuju kamere i baterije u mobilne telefone. Štaviše, roboti su precizniji od ljudi.

- Koristimo ljudski rad u Kini umesto postrojenja jer je rad jeftiniji od održavanja postrojenja. Ako premestite fabrike u SAD, morate razmišljati o tome kako ćete upravljati radnicima - objašnjava Zeng.

Dok se za vreme njegovog rada u fabrici u Kini, zemlji u kojoj su sindikati zabranjeni, na kraju nije dogodio štrajk, u američki fabrikama vrlo lako bi moglo da dođe do štrajka. Štrajk je u Kini teško izvodljiv i zato što radnici daju otkaz nakon samo dve nedelje do mesec dana u proseku.

A kako se Kina ekonomski razvija i plate i cene rastu, i ta zemlja pomalo postaje nekonkurentna za globalnu industriju.

- Zatvaraju se fabrike u Kini i sele tamo gde je cena rada niža. Fabrike su prvo bile u Americi, zatim u Kini, a sad sele u Vijetnam i Bangladeš - rezimira Zeng.

#Kina

#Mobilni telefon

#Sjedinjene Američke Države

'