AKTUELNO

Novi model oduševio je mnoge.

Kineski gigant Xiaomi predstavio je telefon Mi Mix koji bez ikakvih teškoća konkuriše za titulu najlepšeg na svetu. Dizajnirali su ga u saradnji sa slavnim francuskim dizajnerom Filipeom Starkom, a iako se radi o konceptnom uređaju, telefon je stvaran i može se kupiti.

Uređaj privlači pažnju velikim 6,4-inčnim ekranom oko kojeg gotovo da nema rubova, a kako bi još više naglasili taj ekran, prednju kameru su gurnuli na njegov donji desni ugao. Što se ekrana tiče, on je Full HD rezolucije, dok je ostatak uređaja napravljen od keramike.

Kao top model karakterišu ga i odlične tehničke karakteristike pa je tako ovde Snapdragon 821 procesor, baterija kapaciteta 4440 mAh i kamere od 16 i 5 megapiksela.

Zbog ovakvog ekrana, Xiaomi je uklonio zvučnik i senzor udaljenosti te su ovdje smestili piezoelektrični aktuator koji proizvodi zvuk, dok telefon udaljenost predmeta oseti uz pomoć ultrazvuka.

Kinezi će moći da ga kupe već sledeće nedelje i to u dve različite verzije. Model sa 4 GB RAM-a i 128 GB memorije koštaće oko 510 dolara (oko 62.000 dinara), dok će top model sa 256 GB memorije i 6 GB RAMA koštati 590 dolara (66.000 dinara).

Loša vest za mnoge od nas je kako nema previše izgleda da ćemo Mi Mix videti van Kine. Iz idndijskog ogranka kompanije na Redditu su komentarisali kako bi lansiranje telefona na drugim tržištima bilo problematično. Navode da je ovo još konceptni uređaj i da nema previše smisla da ga lansiraju na drugim tržištima. Ovde su odgovarali na pitanje o dostupnosti u Indiji, ali isti problemi javljaju se na svakom tržištu - od marketinga, prodaje do sertifikovanja, prenosi Android Authority.

I. P.

'