AKTUELNO

Sve je u oglašavanju.

Mnogi jutjuberi zarađuju ogromne količine novca objavljujući svoje video-snimke. Najplaćenije Jutjub zvezde su milioneri.

Sajt “Quora” je pokušao da objasni kako dolazi do isplate novca. Naime, isplatu ne obajlja direktno Jutjub, već AdSense koji se bavi monetizovanjem Jutjuba.

Zahvaljujući ovom programu možete koristiti Gugl platformu, postavljati sadržaj i targetirati publiku, kako biste na kraju sve to naplatili. Ovaj program generiše milijarde Guglovih dolara, a predstavlja najsavremeniji izum veštačke inteligencije s obzirom na to da ga je nemoguće prevariti i da ima složen način generisanja oglasa, plaćanja izdavačima ili kreatorima sadržaja koristeći CPM formulu.

Foto: Pixabay.com

Kako "Quore" navodi, Gugl piše da ne postoji jednostavan odgovor na to koliko možete da zaradite jer sve zavisi od niza faktora. CPM (Cost per mille) je cena po hiljadu (jedinica, impresija). Dakle, ukoliko je CPM jedan dolar, to znači da ćete dobiti dolar za svakih hiljadu prikaza. Vaš CPM može biti 0.1 ili 10 sve zavisi da li su na snimku video igre, muzika, autorski video, edukacija, komedija.

Ono što je važno da razmotrite jeste sledeće:

Neće svi snimci emitovati reklame. Ukoliko postavljate reklamu uz video ona neće biti viđena isto puta kao i video.

AdSense pokazuje selektivno reklame svakom korisniku, a ponekad oglašavanja uopšte nema. Mnogi korisnici imaju instalirano blokiranje reklamnog sadržaja.

Polovina pregleda na Jutjubu dolazi sa mobilnih uređaja. Najčešće je reč o zvaničnoj Jutjub aplikaciji na kojoj se reklame ne mogu blokirati.

Na primer, na samom vrhu Jutjuba je čuveni PSY koji je 2013. dostigao 1.000.000.000 pregleda od čega je zaradio 7.900.000 dolara, njegov CPM je bio 7.9 dolara što je odlično.

Stranica DisneyCollectorBR godišnje zaradi 23.4 miliona dolara, a reč je o ženi koja se igra sa igračkama svoje dece.

Gugl je na velikom dobitku u svakom slučaju jer se onima koji postavljaju snimke daje 68, dok 32 odsto ostaje njima. U slučaju pesme "Gangam style" PSY je zaradio svojih 7.900.000, ali je Gugl uzeo 3.840.000 dolara.

I. P.

#Dolar

#Google

#Novac

#Youtube

#snimak

'