AKTUELNO

Istraga je naložena prošle sedmice kada je telekomunikaciona kompanija KPN pretrpela kolaps mreže u celoj zemlji.

Holandska vlada će primorati telekomunikacione kompanije da detaljnije proveravaju svoje dobavljače opreme za pokretanje 5G mobilne mreže, ali ne pominje da će zbog bojazni od špijuniranja zabraniti Huavej ili bilo kog drugog dobavljača.

Holandski ministar pravde Ferd Graperhaus naveo je u pismu parlamentu da radna grupa, koja je formirana da istraži pretnje od špijuniranja putem 5G mreže, zaključila da je pomenuta mera "dovoljan odgovor na tu pretnju", prenosi Rojters.

Iako je holandska obaveštajna agencija AIVD ove godine izdala nekoliko upozorenja o kineskom i ruskom špijuniranju, glavno državno savetodavno telo je prošle sedmice saopštilo da bi Holanđani trebalo da slede primer Britanije i Nemačke i da ne isključuju Huavej.

Graperhaus je naveo da je radna grupa izvršila procenu rizika kod tri velika telekomunikaciona provajdera - KPN, T-Mobile i VodafoneZiggo - i dodao da će holandske telekomunikacione kompanije od sada imati "ekstra visoke standarde" za dobavljače opreme.

Graperhaus je naložio istragu prošle sedmice kada je telekomunikaciona kompanija KPN pretrpela kolaps mreže u celoj zemlji, zbog kojeg brojevi hitnih službi nisu bili u funkciji skoro četiri sata, napominje Rojters.

#Holandija

'