AKTUELNO

Kompanija Apple se priprema da ukine svoj servis iTunes, koji je uspeo da, od kada je pokrenut 2003. godine, potpuno transformiše muzički biznis.

Prema pisanju američkih medija, Apple će se na svojoj godišnjoj konferenciji developera u ponedeljak, pozabaviti podelom ponude iTunesa na tri novorazvijene aplikacije: za muziku, za TV i za podcast.

Tehnološki gigant iz Kupertina još uvek nije izneo zvanične informacija u vezi sa ovim informacijama.

Pokojni direktor te kompanije Stiv Džobs prevenstveno se fokusirao na muziku, pre nego je počeo da se bavi filmovima i podcastima.

Prilikom predstavljanja iTunesa, on je 2003. izjavio da se Apple time želi da bude od pomoći korisnicima koji ne žele da "kradu" muziku sa interneta, kao i kompanijama koje na nju polažu autorska prava.

iTunes je vrhunac popularnosti doživeo krajem 2000-tih, a za njegov uspeh bila je odgovrna činjenica da je taj servis korisnicima omogućio mnogo bolje organizovanje muzičke kolekciju, brige o poreklu fajlova.

Pojava Spotifyja predstavljala je udar na dominaciju Applea u ovo polju, ali i tehnološkog napredak kada je streaming u pitanju.

#Apple

'