AKTUELNO

Šta nosi zaoštravanje trgovinskog rata dve vodeće ekonomske sile, SAD i Kine, možda će najpre osetiti 2,5 milijardi korisnika android uređaja giganta "Huaveja", posle odluke američkog "Gugla" o obustavi saradnje.

Krovna "Guglova" firma "Alfabet" je sa kineskom kompanijom "Huavej" obustavila saradnju koja zahteva prenos hardvera, softvera i tehničkih usluga, osim onih javno dostupnih putem licenciranja otvorenog koda. Ovim potezom kineski tehnološki gigant odmah gubi pristup ažuriranjima "Guglovog" operativnog sistema "Android".

A već sledeća verzija android smart telefona će izgubiti i pristup popularnim uslugama, od "Džimejla" do "Jutjuba". "Huavej" će, rečju, moći da se koristi samo javnom verzijom "Androida", bez pristupa vlasničkim aplikacijama i uslugama "Gugla".

Iz "Gugla" poručuju aktuelnim korisnicima "Huavejovih" pametnih telefona i drugih uređaja da će i dalje moći da koriste, ažuriraju i skidaju aplikacije preko "Gugla". No, problem će nastati vrlo skoro, kada kasnije ove godine "Gugl" lansira novu verziju "Androida", koja neće biti dostupna na "Huavejovim" uređajima.

Tada vlasnici tih uređaja neće imati aplikacije "Jutjub", mape, "Gugl plejstor", "Džimejl", internet-pretraživač "Hrom". Budući korisnici telefona "huavej" mogli bi samo sami naknadno da nadograde sistem instalacijom "Gaps" paketa i tako dođu do istih mogućnosti koje imaju vlasnici mobilnih telefona drugih proizvođača.

Stručnjaci ističu da će odluka "Gugla" imati ogromne posledice po "Huavej", jer neće imati ključne američke komponente. No, "Huavej", koji kupuje komponente u vrednosti od 67 milijardi dolara godišnje, ne deli to mišljenje, jer tvrdi da će nastaviti sam da ih razvija, dok već radi na sopstvenoj galeriji aplikacija i drugim softverima.

Kratkoročno, "Huavej" će pretrpeti štetu, jer će se teže prodavati androidi koji nemaju pristup uslugama "Gugla". S druge strane, "Huavej" tvrdi da je već razvio sopstveni operativni sistem, kao svoj plan B, što bi, dugoročno, moglo da dovede do toga da pretekne "Samsung" i postane najprodavaniji brend 2020. godine.

#Google

#Huawei

'