AKTUELNO

Ovu listu izradio je britanski registar zadužen za upravljanje nacionalnim domenom "Nominet".

Na listi najpopularnijih nacionalnih domena u 2018. godini prvo mesto i dalje drži ostrvski arhipelag Tokelau u Tihom okeanu, pod suverenitetom Novog Zelanda.

Ova zemlja je, dakle, “najveća” na svetu sa registrovanih 21,2 miliona .tk domena.

Ovaj domen se može dobiti potpuno besplatno i upravo zato je ovoliko popularan. Inače, Tokelau se već treću godinu zaredom nalazi na prvom mestu ove liste.

Na drugom mestu nalazi se Kina sa .cn domenom. Broj njenih domena konstantno raste u poslednjih nekoliko godina (sa 17 miliona u 2016. godini na 20,8 miliona u 2018. godini). Treći na listi je domen .de - domen Nemačke. Prati ga britanski .uk.

Domen Angvile (malog ostrva u Livardskom ahripelagu) doživeo je veliku ekspanziju (od čak 219 odsto), a budući da on glasi .ai, mnoge kompanije koje promovišu veštačku inteligenciju su se odlučile baš za taj domen. Najveći rast doživeo je kuvajtski .kw domen, sa povećanjem od 16.080 odsto, ali treba uzeti u obzir da je baza domena ove države veoma mala i da je tokom 2018. godine registrovano ukupno 4.020 domena.

Najmanji broj registrovanih domena ima Severna Koreja (ukupno 29 .kp domena), od čega je tokom 2018. godine registrovano pet novih domena. Broj američkih .us domena opao je tokom 2018. godine za 17 odsto, uglavnom zbog toga što se .com domen poistovećuje sa američkim tržištem.

Tokom 2018. godine registrovano je ukupno 153,2 miliona nacionalnih domena, što je znatno povećanje u odnosu na 2017. godinu kada je ta taj broj iznosio 143,6 miliona domena.

#Internet

#Lista

#Svet

'