separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

auto-tech

Da li će roboti zameniti i muzičare? (VIDEO)


Grupa eksperata kreirala je mehaničku ruku koja može da izvodi različite kompozicije na klaviru uz pomoć kompleksnih pokreta. Iako još uvek nije usavršila komade koje su komponovali Šopen ili Debisi, prilično se dobro snalazi kada su u pitanju božićne i novogodišnje melodije.


Naime, eksperti se već decenijama bave konstruisanjem robota koji su zamišljeni kao dobri pijanisti, a nova robotska ruka predstavlja veliki korak napred jer je dokazala sposobnost za pokrete koji su do sada bili rezervisani samo za ljude.

Umesto da se oslanja na skup motora, kao što je to bio slučaj sa prethodnim mehanizovanim izvođačima, nova muzička ruka funkcioniše tako što svaki prst nije povezan na odgovarajući motor. Motori kontrolišu samo zglob, dok ostatak šake te pokrete prati uz pomoć dizajna koji je inspirisan anatomijom ljudske ruke.

Tako se nova ruka odvaja od tradicionalnih načina konstruisanja robota i predstavlja još jedan korak ka mašinama koje će biti više sofisticirane tokom kretanja i obavljanja drugih radnji. Naučnici se vode idejom da se ljudska inteligencija ne nalazi samo u mozgu, već i u čitavom telu, te da se manifestuje kroz različite kompleksne radnje koje su moguće zahvaljujući inteligentnom biološkom dizajnu.

Nakon konstruisanja, eksperti su ruku odštampali 3D štampačem, kombinovanjem tvrde plastike i nešto mekšim gumenim delovima, tako da kreira ligamente i zglobove koji imaju različite stepene elastičnosti. Šaka je nakon toga montirana na robotsku ruku koja se obično koristi za kontrolisanje proizvoda na industrijskim trakama.

Nakon toga se prešlo na obuku za pijaniste i pokreti su razloženi u tri grupe: udarce jednim prstom, brzo povlačenje prsta i prevlačenje preko dirki. U obuci su dalje korišćene tri različite kompozicije – Skarlatijeva "Tokata", "Aligator kraul“ američkog džez pijaniste Fata Valera i "Rapsodija u plavom" američkog kompozitora Džordža Geršvina. Svaka od ovih kompozicija zahteva drugačiji set pokreta, što je kreatorima omogućilo da uoče greške, te da ih isprave u rekordnom roku.

U poređenju sa drugim muzičkim robotima, novi mehanički pijanista pokazao je veću sposobnost za kontrolisanje jačine zvuka i veću fleksibilnost kada je u pitanju pokretanje prstiju, te bi uskoro trebalo da dobije senzore, motore i druge komponente koje će se ponašati kao tetive, što bi trebalo da omogući još širi spektar pokreta.

Kao rezultat toga očekuje se robot koji bi kompozicije trebalo da izvodi ekspresivnije, umesto da se samo fokusira na rigidnu preciznost, što znači da bi note i robotima mogle da postanu više od uputstava, te ih na taj način približe ljudskom shvatanju umetnosti.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti