AKTUELNO

Plesno-dramska predstava "Vrli novi svet" Kompanije Saše Sasic iz Madrida biće izvedena 4. decembra na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum.

"Vrli novi svet" se temelji na istoimenom delu Oldusa Hakslija i bavi se pitanjem šta nas čini ljudima. Dehumanizacija novog sveta, sterilnost i odsustvo individualnosti koju je Haksli početkom prošlog veka samo naslućivao, danas, nepunih 100 godina kasnije, postaju realnost.

Šta više, dehumanizacija prelazi u hiperhumanizaciju, a individualnost je prenaglašena.

"Vrli novi svet" je priča o sukobu naivnog čoveka "divljaka" sa moralom i politikom novog doba i predstavlja jasnu viziju neuravnotežene, tehnološki napredne sadašnjosti u kojoj se ljudi kloniraju, društveno indoktriniraju i farmakološki anesteziraju da bi se što bezbolnije uklopili u algoritmički poredak, a sve po cenu njihove slobode, ljudskosti i duše, stoji u saopštenju Madlenianuma.

Saša Sasic, umetnička direktorka kompanije, plesačica i koreograf srpskog porekla, svoju edukaciju iz oblasti plesa stekla je u Beogradu, Granadi i Madridu. Sa njom koreografiju za "Vrli novi svet" potpisuje i Natalia Fernandes.

Za muziku je bio zadužen Fernando Leria Himenez, za scenografiju Jug Cerović. Igraju Huići Chiu, Adrian Diaz Rodrigez, David Mazon Fiero, Mario Olave Himenez, Zoe Sepulveda Merino.

#ples

'