AKTUELNO

Najmanje jedna osoba je poginula i jedna je ranjena u raketom napadu iz pojasa Gaze na stambenu zgradu u Aškelonu na jugu Izraela, saopštila je izraelska hitna pomoć.Kako se navodi, to je prva žrtva u Izraelu u najvećem talasu napada posle rata u Gazi 2014, preneo je AP.

Raketa je ispaljena jutros nakon što je kasno sinoć u izraelskom udaru srušena zgrada TV Hamasa Al Akse.

Palestinski ekstremisti ispalili su prošle noći desetine raketa na Izrael i izraelska vojska je odgovorila udarima na ciljeve ekstremista u Gazi, navodi AP.

Izraelski mediji javljaju da je od ponedeljka ispaljeno oko 370 raketa na Izrael, da je protivraketni sistem odbrane Gvozdena kupola presreo oko 100 projektila i da je izraelska vojska gađala više od 100 meti u Gazi. U Izraelu je, kako se navodi, ukupno oko 70 osoba.

Vojno krilo Hamasa je danas zapretilo da će, ako se izraelski napadi nastave, gađati izraelske gradove Berševu i Ašdod.

Najnovija eskalacija nasilja započela je u nedelju uveče neuspelim upadom prerušenih izraelskih snaga u civilnom vozilu na jug pojasa Gaze, kada je ubijeno sedam palestinskih ekstremista i jedan izraelski vojni oficir.

Nasilje je eskaliralo u trenutku kada se uveliko pregovara o prekidu vatre nakon višemesečnih masovnih palestinskih protesta na granici Gaze i Izraela protiv izraelske i egipatske blokade.

Više od 170 Palestinaca poginulo je od kraja marta u tim protestima, a na izraelskoj strani ubijen je u julu jedan vojnik.

#Izrael

'