AKTUELNO

Poljska policija raspisala je nagradu od 1.200 evra u preračunu za informacije koje bi dovele do hapšenja grupice radikalnih nacionalista koji su u nedelju, na Maršu nezavisnosti i proslavi 100. godišnjice povratka Poljske na mapu Evrope, spalili zastavu Evropske unije i skandirali "Marš EU".

Snimkom paljenja zastave EU pohvalio se jedan od dva glavna organizatora Marša nezavisnosti, ultrakatolička Svepoljska omladina, a lider drugog organizatora Kšištof Bosak iz Narodnog pokreta pokušao je taj izgred da pravda činjenicom da zakon navodno štiti samo poljsku nacionalnu zastavu od spaljivanja i skrnavljenja.

- Amblem EU koja nam oduzima deo suvereniteta ne podleže pravnoj zaštiti tako da izražavanje mišljenja o EU i na takav način ne podleže kazni - kazao je Bosak državnoj poljskoj televiziji TVP.

MUP je drugačijeg mišljenja i komandant prestoničke policije raspisao je nagradu od 1.200 evra za informacije koje bi dovele do hapšenja radikala koji su spalili zastavu EU, a policija je takođe počela da objavljuje snimke nacionalista koji su uprkos zabrani na Maršu palili baklje i bacali petarde.

Za to im preti do 14 dana zatvora ili novčana kazna, i policija moli građane da pomognu da ih identifikuje.

- U Varšavi je u Maršu nezavisnosti učestvovalo 250.000 ljudi i to je najveća takva manifestacija od proslava kada je u zemlju dolazio papa Jovan Pavle II. Marš je u velikoj meri bio miran, iako je bilo nešto marginalnih izgreda koji zavređuju osudu - kazao je danas o jučerašnjoj proslavi 100 godina od obnavljanja nezavisnosti Poljske ministar unutrašnjih poslova Joahim Bruđinjski.

Ministar unurašnjih poslova potvrdio je da je policija i Agencija unutrašnje bezbednosti sprečila oko 400 nacionalista ekstremista iz inostranstva i 100 iz zemlje da dođu u Varšavu na Marš, kako ne bi, kao ranijih godina, bilo provokacija sa rasističkim parolama i neofašističkim simbolima, a otkazane su i neonacističke konferencije i koncerti. ;

To što su Varšavom, koju su nemački fašisti sravnili sa zemljom na kraju Drugog svetskog rata, odmah iza državnog vrha u Maršu nezavisnosti, pod pokroviteljstvom predsednika Andžeja Dude, zajedno sa poljskom ekstremnom desnicom marširali otvoreno i neofašistički aktivisti italijanske stranke Forca nuova i pristalice marionetskog klerofašističkog ratnog režima Nezavisne Slovačke, pandana NDH Ante Pavelića, ministri poljske vlade pravdali su činjenicom da su te stranke legalne u svojim domovinama.

- Tokom Marša Forca nuova bila je pod nadzorom naših službi. Oni deluju legalno u Italiji i za nas je to bila specifična situacija. Sve vreme smo nadzirali tu grupu - kazao je na konferenciji za novinare ministar koordinator tajnih službi Marijuš Kaminjski.

Za antisemitske izgrede na nacionalističkom Maršu nezavisnosti u Vroclavu, zbog kojih su gradske vlasti naredile da se raspusti, i zato što je grupa radikalnih nacionalista od oko 9.000 ;učesnika Marša gađala petardama i flašama ljude koji su duž trase mirno protestovali držeći transparent "Nacionalizam nije patriotizam", kada je povređeno dvoje kontrademonstranata i jedan policajac, ministar unutrašnjih poslova Bruđinski otpužio je danas, ne izgrednike, već gradonačelnika Vroclava, što je dozvolio da građani demonstriraju protiv ekstremista i fašizma u momentu kada nacionalisti prolaze u dozvoljenom maršu kroz njihov grad.

#EU

#Poljska

#Zastava

'