AKTUELNO

Grupa je planirala da "Dan Iks" nastupi "nakon što su red i mir u zemlji narušeni, a što su smatrali neminovnim događajem koji bi se desio ubrzo".

Oko 200 elitnih vojnika planirali su da ubiju političare i imigrante u Nemačkoj, orktiveno je danas, a preneo je nemački "Berlin news weekly Focus".

Vlasti su otkrile zaveru koju je osmislila neonacistička frankcija unutar nemačkih specijalnih jedinica. Oni su dan masakra nazvali "Danom Iks", a na meti su im bili lider Zelene partije Klaudija Rot, ministar inostranih poslova Heiko Mas i bivši predsednik Joakim Gauk.

Oko 80 vojnika predodređeno je da cilja lidere azilantskih grupa, jer ih ova grupa smatra odgovornima za silovanja, terorizam i nerede unutar Nemačke. Članstvo u ovoj organizaciji uvećalo se nakon što je nemačka kancelarka Angela Merkel pustila na milione izbeglica u zemlju 2015. godine.

Foto: Tanjug AP

Grupa je planirala da "Dan Iks" nastupi "nakon što su red i mir u zemlji narušeni, a što su smatrali neminovnim događajem koji bi se desio ubrzo".

Policija je nakon dobijanja prvobitnih informacija smatrala da je reč o "fantaziji zasnovanoj na alkoholu", ali su dobili potvrdne informacije tokom ispitivanja jednog bivšeg oficira vazduhoplovstva.

Iza ovog plana, navodno, stoje pripadnici grupe "Uniter" koja je osnovana 1996. godine, a koja je brinula o vojnicima koji su boravili u Africi i Avganistanu. Ipak, "Uniter" je negirao saznanja o postojanju ovakve frakcije.

Prema pojedinim izveštajima, vlasti su u potrazi za skladištima oružja, municije, hrane i goriva koja su skrivena u kampovima za obuku na granici sa Austrijom i Švajcarskom.

#Britanija

#Policija

#Vojska

'