AKTUELNO

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini isakla je da su okolnosti smrti saudijskog novinara Džamala Kašogija "duboko uznemirujuće" i pozvala je na detaljnu, kredibilnu i transparentnu istragu.

- Okolnosti smrti Džamala kašogija koje su isplivale su duboko uznemirujuće, uključujući šokantno kršenje Bečke konvencije o konzularnim odnosima iz 1963. godine - navela je u svom saopštenju Mogerinijeva, prenela je agencija Rojters.

- EU, kao i njeni partneri, insistira na potrebi za kontinuiranom detaljnom, kredibilnom i transparentnom istragom, radi razjašnjavanja okolnosti okolnosti ubistva i postizanja potpune odgovornosti svih odgovornih za to - naglasila je Mogerinijeva.

Saudijski novinar i dopisnik "Vašington posta" Džamal Kašogi ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u tuči sa ljudima koje je tamo sreo, saopštila je Saudijska Arabija na osnovu preliminarnih rezultata istrage.

- Istraga je još u toku, a uhapšeno je 18 Saudijaca do sada - navodi se u saopštenju saudijskog tužioca i dodaje da su savetnik Kraljevskog suda Saud el Katani i zamenik direktora obaveštajne službe Ahmed Asiri smenjeni.

Kašogi je nestao 2. oktobra, a poslednji put je viđen kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

#Džamal Kašogi

#Federika Mogerini

#Smrt

'