AKTUELNO

Turska policija identifikovala je pet osoba osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, a četiri osobe su navodno povezane sa princom Muhamadom bin Salmanom, objavio je "Dejli sabah" pozivajući se na izveštaje američkih medija.

Jedan od osumnjičenih je Maher Abdulaziz Mutreb koji ima bliske veze sa saudijskim princom, kako pokazuju fotografije na kojima se vidi sa princem u Madridu i Parizu, piše "Njujork tajms".

On je viđen sa princom i tokom posete SAD i Velikoj Britaniji. Drugi osumnjičeni je Abdualziz Mohamed al-Havsavi, navodno član obezbeđenja princa Salmana, čiji položaj je obelodanio francuski profesionalac koji je ranije radio sa kraljevskom porodicom.

Thar Galeb al-Barbi, treći osumnjičeni je visokopozicionirani kraljevski čuvar koji je zbog svojih sposobnosti prebačen u kasarnu u Džedi, izvestili su saudijski mediji.

Četvrti osumnjiceni je Muhamad Saad Alzahrani, koji je putovao sa pasošem na ime drugog člana obezbeđenja kraljevske porodice.

n je na snimcima prikazan s oznakom na kojoj piše drugo ime Poslednji osumnjičeni je doktor Salah al-Tubaigi, šef za forenzičke dokaze u Sekretarijatu za opštu bezbednost u Saudijskoj Arabiji, koji je putovao u Istanbul kao deo saudijske ekspedicije i navodno isekao Kašogijevo telo.

"Njujork tajms" je objavio da su turske vlasti identifikovale najmanje devet od 15 osumnjičenih koji su povezani sa saudijskim vojnim, vladinim ili bezbednosnim službama.

U izvještaju se navodi da su osumnjičeni prebačeni avionom privatne saudijske aviokompanije koja je direktno povezana sa princom i saudijskim Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Turski zvaničnik je izjavio za "Njujork tajms" da je Kašogi drogiran, ubijen i da je njegovo telo raskomadano 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

#Džamal Kašogi

'