AKTUELNO

Pedofil je uspevao da izbegne kaznu za seksualni napad i ubistvo dve devetogodišnje devojčice 1986. godine, više od 30 godina.

Rasel Bišop (52) ubio je Karen Hedavej i Nikolu Felous u skrivenom ćošku Brajton parka u Londonu, 9. oktobra 1986. godine.

Kako navodi tužilaštvo, to mu nije bilo dovoljno, već se pridružio potrazi za nestalim devojčicama, što je viđeno kao "cinična i promišljena namera da skrene pažnju sa sebe".

Čak je izbegao pravdu, kada je 1987. godine oslobođen sumnji za ubistvo, navodi tužilac Brajan Altman.

Zahvaljujući novim naučnim metodama, naročito u ispitivanju DNK ćelija sa mesta zločina, ponovo se suočio sa optužbama.

- Postupci prilikom odbrane, njegove akcije i sve što je rekao policiji, uključujući smišljene laži, takođe potkrepljuju dokaze da je ovaj čovek ubica – dodaje Altman.

Poroti je predočeno da je tri godine nakon što su ga oslobodili sumnji 1987. godine, Bišop oteo, neprimereno napao i planirao da ubije sedmogodišnju devojčicu u Brajtonu. Preživela je i bila u stanju da ga identifikuje, što je dovelo do toga da bude osuđen u februaru 1990. godine.

- Postoji toliko sličnosti između događaja iz 1990. i 1986. godine, koji zajedno sa dokazima što su u međuvremenu prikupljeni, dovode do zaključka da je kriv i za ubistvo Nikole i Karen – tvrdi Altman.

Suđenje je počelo u utorak. Uvek je odbacivao optužbe za ubistvo Karen i Nikole.

Istraga njihove smrti bila je najveća i najduža u istoriji policije Saseksa.

Na dan smrti dve drugarice su, posle škole, otišle da se igraju. Sledećeg dana, 10. oktobra 1986. godine, posle potrage policije i stanovnika, pronađene su mrtve u šumama u parku u Brajtonu, nedaleko od svojih domova.

- Obe devojčice su zadavljene i silovane. Verovatno je glavni, ako ne i jedini, motiv sekusalne prirode – navodi Altman.

- Retko kada ima svedoka u ovakvim ubistvima. Lokacija u ovom slučaju je ono što žargonski nazivamo "jazbinom", mala čistina u šumi skrivena od pogleda i ljudi – dodaje on.

Bišop je znao detalje o situaciji i uslovima u kojima su se devojčice našle, što je moglo da bude poznato samo ubici. I da ironija bude veća, pridružio se potrazi za njima.

- To je sve bilo pretvaranje. Njegovi napori su bili cinični i promišljeni, kako bi skrenuo pažnju sa sebe, znajući dobro da je samo pitanje vremena kada će biti pronađene mrtve u oblasti u kojoj se baš on ponudio da ih traži. To je bio njegov način da ubedi druge da nije odgovoran – navodi Altman.

U vreme ubistva, Bišop je bio dvadesetogodišnji konstruktor krovova iz Brajtona, nedaleko od mesta gde su devojčice živele.

Poznavao je Nikolinog oca, ali roditelji obe devojčice nisu hteli da im prilazi, jer je bio u vezi sa šesnaestogodišnjakinjom, umesto sa devojkom svojih godina.

Suđenje se nastavlja.

#Istraga

#Silovanje

#Ubistvo

#Zločin

'