AKTUELNO

Njegove vriske su čuli svedoci na spratu ispod.

Telo nestalog saudijskog novinara Džamala Kašogija je isečeno na komade, pošto je prethodno za sedam minuta ubijen u Saudijskom konzulatu u Istanbulu, otkriva turski izvor koji je navodno čuo audio snimak ubistva novinara.

Kako prenosi "Midl Ist aj", Kašogija su vukli iz kancelarije glavnog konzula do susedne prostorije, a u tom trenutku njegove vriske su čuli svedoci na spratu ispod.

- Samog konzula su izveli iz prostorije. Nije bilo ni pokušaja da ispitaju novinara. Došli su da ga ubiju - tvrdi turski izvor.

Vrištanje je prestalo kada su Kašogiju ubrizgali nepoznatu supstancu.

Saudijac Salah Muhamed al-Tubaigi je dan ranije doputovao u Istanbul privatnim avionom, na čelu forenzičkog tima od 15 stručnjaka. On je isekao Kašogijevo telo, dok je novinar još bio živ. Ubistvo je trajalo 7 minuta, tvrdi izvor.

Dok je komadao telo, Tubaigi je čak slušao muziku, a savetovao je i ostalim članovima tima da stave slušalice.

- Kada radim ovo, slušam muziku. Trebalo bi i vi isto - čuje se Tubaigi na audio snimku.

Turski izvor izjavio za Njujork tajms da je Tubaigi bio opremljen testerom za sečenje kostiju. On je naveden kao član saudijskog Udruženja za sudsku medicinu.

Još 2014. godine, saudijski list sa sedištem u Londonu, Ašarak Al-Avsat intervjuisao je Tubaigia, gde je on pričao o mobilnoj klinici koja omogućava obavljanje obdukcije za sedam minuta!

Kašogi je bio veliki kritičar politike kraljevske porodice, a pre dve sedmice, tačnije 2. oktobra je posljednji put viđen i to kako ulazi u zgradu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Od tada mu se gubi svaki trag, a nakon što su turski istražitelji obavili analizu i istragu, svetski mediji su počeli objavljivati monstruozne detalje o ubistvu novinara.

Američki predsednik Donald Tramp, nakon što je zapretio Saudijskoj Arabiji sankcijama zbog ubistva novinara Kašogija, promenio je mišljenje pa je izjavio da su "neke grube ubice" likvidirale novinara.

Tramp je promenio mišljenje nakon telefonskog razgovora sa saudijskim kraljem Salmanom.

- Upravo sam razgovarao sa saudijskim kraljem, koji po svaku cenu negira da Rijad ima veze sa zločinom nad našim i saudijskim građaninom. Blisko sarađujemo sa Turskom da bismo otkrili istinu - rekao je Tramp.

Vlasti Saudijske Arabije negirale su umešanost u smrt novinara, a na celu situaciju reagovale su i SAD, pa je državni sekretar Mike Pompeo odmah otputovao u Rijad.

#Novinar

#Saudijska Arabija

#Turska

'