AKTUELNO

Papa Franja će u nedelju svecima proglasiti dve "najvažnije i najosporovanije ličnosti" Katoličke crkve u 20. veku - papu Pavla Šestog i salvadorskog nadbiskupa Oskara Romera, piše AP.

Kako navodi agencija, papa će verovatno emotivno doživeti tu ceremoniju, budući da je bio pod velikim uticajem obe osobe, za koje je rekao da bi voleo da postanu sveci za vreme njegovog mandata.

Papa Pavle Šesti i Oskar Romero su i tokom života i nakon smrti bili veoma osporavani, a njih dvojica će biti kanonizovani zajedno sa još pet osoba na posebnoj ceremoniji.

Papa Pavle Šesti poznat je po tome što je, nakon što je postao papa 60-ih godina prošlog veka, uveo služenje liturgije na narodnom, umesto na latinskom jeziku, što je unapredio odnose sa ljudima drugih vera i što je uveo praksu pape da putuje po svetu.

AP podseća da je on, međutim, u enciklici iz 1968. godine, potvrdio protivljenje Vatikana kontracepciji, čime je ojačao konzervativne, a udaljio napredne snage u Rimokatoličkoj crkvi.

Nadbiskup Oskar Romero poznat je po tome što je ostao uz narod El Salvadora i osuđivao siromaštvo, društvenu nepravdu, ubistva i mučenja. Njega su 1980. godine ubili pripadnici desničarskih "eskadrona smrti" tokom mise u bolničkoj kapeli.

Konzervativni prelati u Latinskoj Americi, međutim, smatraju da bi eventualno povezivanje Romera sa "teologijom oslobođenja" ojačalo taj pokret u Katoličkoj crkvi koji smatra da Isusovo učenje od svojih sledbenika zahteva da se bore za socijalnu i ekonomsku pravdu.

#Svetac

#Vatikan

#papa

'