AKTUELNO

Državni sekretar SAD smatra Kinu odgovornom za sukob sa podizanjem carina izneđu dve zemlje.

SAD će "pobediti" u trgovinskom ratus Kinom rekao je danas državni sekretar SAD Majk Pompeo.

- Trgovinski rat koji Kina vodi protiv SAD traje godinama - rekao je Pompeo u televizijskoj emisiji "Foks Njus Sandej", smatrajući Peking odgovornim za sukob s podizanjem carina izmedju dve zemlje.

Američka administracija Donalda Trampa objavila je da od ponedeljka stupaju na snagu nove carine od 10 odsto na uvoz iz Kine, u vrednosti od 200 milijardi dolara. Kina je uzvratila najavljujući nove carinske namete na američke proizvode u vrednosti od 60 milijardi dolara.

- Ako to hoćemo da zovemo trgovinskim ratom, rešeni smo da ga pobedimo...i pobedićemo - rekao je šef američke diplomatije.

On je obećao da će postići da se Kina ponaša kao što treba da se ponaša jedna svetska sila: da bude transparentna i da poštuje pravnu državu.

- Ne treba krasti intelektualnu svojinu" i treba poštovati "osnovne principe trgovine širom sveta, jednakost i reciprocitet - rekao je Pompeo.

Pompeo je dodao da je predsednik Tramp to rekao svom kineskom kolegi Si Đinpingu "koga jako ceni", i da to Amerikanci traže, a američki radnici zaslužuju.

U jeku trgovinskog nadmentanja izmedju SAD i Kine Vašington je podigao ton prema Pekingu na više frontova, osudjujući tamošnje pritvaranje muslimana, Ujgura, uvodeći sankcije kineskoj vojsci zbog kupovine ruskog oružja i optužujući Kinu da se meša u predstojeće izbore za Kongres SAD tako što preko carina utiče na Trampovo izborno telo.

#Kina

#Majk Pompeo

#SAD

'