AKTUELNO

Austrija će na 73. Generalnoj skupštini UN biti zastupljena sa čak tri svoja najviša predstavnika – predsednikom Aleksanderom van der Belenom, kancelarom Sebastijanom Kurcom i šeficom diplomatije Karin Knajsel.

Neuobičajeno je da tako brojna, visoka delegacija, učestvuje na Generalnoj skupštini UN, a poslednji put je to bio slučaj 2011. kada su tadašnji predsednik Hajnc Fišer s kancelarom Vernerom Fajmanom i ministrom inostranih poslova Mihaelom Špindelegerom zajedno boravio u sedištu svetske organizacije u Njujorku.

Proteklih godina na zasedanje Generalne skupštin UN putovali su samo predsednik i ministar inostranih poslova, uz izuzetak 2016.kada su Austriju zastupali kancelar Kristijan Kern i šef diplomatije Sebastijan Kurc, pošto Austrija tada, zbog osporavanja izbornog procesa, još nije bila izabrala predsednika.

- To što je austrijski državni vrh zajedno u Njujorku pokazuje jedinstveni nastup Austrije u spoljnoj politici - objasnili su iz kabineta predsednika, što se ocenjuje kao snažan signal i dokaz privrženosti Austrije UN i multilateralizmu.

Predsednik i kancelar tokom boravka u sedištu UN poseban fokus žele da usmere na Afriku, te su planirani susreti s brojnim lliderima sa afričkog kontinenta.

Premijer Kurc će, kako je najavljeno u Beču, iskoristiti Generalnu supštinu za pripremu Samita EU-Afrika, koju Austrija planira u okviru svog predsedavanja EU.

Šefica diplomatije Knajsel će održati govor u iduću subotu, a u središtu pažnje njenog izlaganja biće ukazivanje na potrebu spoljne politike zasnovane na pravilima međunarodnog prava.

#Skupština

#Ujedinjene nacije

'