AKTUELNO

Sedam policajaca je danas povređeno u Kijevu, tokom sukoba s nacionalistima koji su protestovali zbog proterivanja u Rusiju navodnog pripadnika Islamske države za kog pristalice kažu da se borio protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje, saopštile su ukrajinske vlasti.

Desetine ektremista iz više ekstremno desničarskih pokreta okupilo se danas ispred zgrade državnog tužilaštva u centru Kijeva da bi protestovali zbog prošlonedeljnog proterivanja Timura Tumgojeva, rodom iz ruske kavkaske republike Ingušetije.

Ukrajinski mediji su preneli da je do sukoba došlo kada su demonstranti bacili komade kaldrme na ulaz zgrade i zapalili kontejner.

Policija je saopštila da je sedam njenih pripadnika povredjeno kada su demonstranti pokušali da se probiju u zgradu tužilaštva.

Prema navodima njegovih pristalica, Timur Tumgojev se od novembra 2017. kao dobrovoljac borio na istoku Ukrajine a takođe je i "lični neprijatelj (čečenskog lidera) Ramzana Kadirova".

Tužilaštvo je saopštilo da je više od dve godine razmatralo zahtev za izručenje Tumgojeva i da nije pronašlo ni dobilo "nijednu informaciju" o njegovom učešću u borbama protiv pobunjenika.

- Nemamo pravo da Ukrajinu pretvorimo u septičku jamu kriminalnih elemenata. Ja se ne plašim pretnji, radim po zakonu - rekao je državni tužilac Jurij Lucenko, i dodao da je Tumgojevu dva puta odbijan zahtev da u Ukrajini dobije status izbeglice.

Dan nakon proterivanja Tumgojeva, kog Rusija opužuje za pripadnost Islamskoj državi, portparol ukrajinskog tužilaštva Andrej Lisenko je rekao da Tumgojev "nije krio svoje učešće u toj terorističkoj organizaciji".

#Policija

#Protest

#Ukrajina

'