AKTUELNO

Najjači deo uragana Florens udario je danas u kopno i to kod mesta Rajtsvil Bič u Severnoj Karolini, saopštili su meteorolozi.

Florens ostaje uragan kategorije 1, pri čemu brzina vetra iznosi 150 kilometara na sat, prenosi AP.

Meteorolozi naglašavaju da najozbiljniju opasnost od uragana predstavlja količina padavina a ne jačina vetra, pa se očekuje da će kiše izazvati katastrofalne poplave. Nacionalni centar za uragane u Majamiju upozorio je da će Florens doneti ozbiljne poplave velikom delu obe Karoline, navodi AP.

Najmanje 70 ljudi spaseno je u Severnoj Karolini iz jednog hotela koji je uragan ugrozio i oni su premešteni u sklonište i niko nije povređen, saopštili su zvaničnici grada Džeksonvil.

Foto: Tanjug AP

Kompanija "Djuk enerdži" procenjuje da će i do tri miliona domova ostati bez struje. "Florens", čiji prečnik trenutno iznosi 400 kilometara, pogodiće područja na kojima živi oko 11 miliona Amerikanaca.

Za sada je otkazano oko 1.200 avionskih letova i privatni meteorolozi procenjuju ekonomsku štetu u rasponu od deset do 60 milijardi dolara.

U Severnoj i Južnoj Karolini trenutno se nalaze hitne službe iz Kalifornije, Floride i područja Nova Engleske, spremne da uđu u pogođena područja kada uslovi to dozvole.

#Vetar

#uragan

'