AKTUELNO

Generalni sekretar UN je kazao da je jasno da "sadašnja situacija u Idlbiu nije održiva i da prisustvo terorističkih grupa ne može biti tolerisano", ali da je posebno važno da Iran, Rusija i Sirija "nađu način da izoluju grupe terorista i stvore situaciju u kojoj neće civili platiti cenu rešenja problema u Idlibu".

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao je na sve strane koje su direktno ili indirektno uključene u konflikt u Siriji, posebno na Iran, Rusiju i Tursku, da zaštite civile i izbegnu "krvoproliće" u poslednjem velikom uporištu pobunjenika Idlibu.

On je dodao da bi totalni sukob u Idlibu "doveo do humanitarnog košmara kakav nije još viđen u krvavom sirijskom konfliktu", prenosi AP.

Gutereš je kazao da je jasno da "sadašnja situacija u Idlbiu nije održiva i da prisustvo terorističkih grupa ne može biti tolerisano", ali da je posebno važno da Iran, Rusija i Sirija "nađu način da izoluju grupe terorista i stvore situaciju u kojoj neće civili platiti cenu rešenja problema u Idlibu".

U međuvremenu, američka ambasadorka u UN Niki Hejli optužila je sirijskog predsednika Bašara al Asada i njegove saveznike Rusiju i Iran da su "razorili" poslednje veće uporište pobunjenika u Idlibu. Ona je ponovo upozorila Asada i njegove saveznike da bi SAD smatrale svaki napad na Idlib "bezobzirnim" i da bi njegove posledice bile vrlo teške, navodi AP.

S druge strane, stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao da je bi Zapad trebalo da prekine sa svojom politikom ucena prema vladi Sirije.

- Ne sme biti mesta za politiku ucena koje mnoge zapadne zemlje zastupaju - rekao je Nebenzja, ističući da te zemlje obećavaju hranu, a zauzvrat traže promenu režima u Siriji, prenosi TASS.

#Antonio Gutereš

#Sirija

'