separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

SAD se spremaju za udar uragana Florens


Dok se ogroman uragan "Florens" približava Istočnoj obali SAD, a u delovima tri američke države naložena je evakuacija, milioni Amerikanaca se pripremaju za možda jedan od najkatastrofalnijih uragana u tom regionu u proteklim decenijama.


 Direktor Nacionalog centra za uragane Ken Grejem upozorio je da su razmere uragana "Florens" zapanjujuće, prenosi AP. 

- Lako bi mogao da pogodi više država. Ne preti samo priobalju - rekao je Grejem.

 Za obilne kiše, poplave i nestašicu struje priprema se i Vašington, čija je gradonačelnica Mjuriel Bauzer proglasila danas vanrednu situaciju, navodeći da je to nužan korak kako bi se obezbedili resursi i podrška s obzirom na višednevne padavine koje se očekuju. 

Jutros je, po lokalnom vremenu, "Florens" bio oluja četvrte kategorije, a očekuje se da će se pojačati do petog stepena dok usporava iznad veoma toplih voda okeana kod Severne i Južne Karoline. 

Sve ukazuje da narednih dana predstoji snažniji, sporiji, obimniji i vlažniji uragan, navode meteorolozi. 

Oluje jačine kategorije pet imaju potencijal da izazovu katastrofalne posledice, napominje AP. Oluja se trenutno nalazi oko 640 kilometara južno od Bermuda i kreće se brzinom od oko 210 kilometara na sat. 

Očekuje se da će se glavni deo padavina sručiti duž obale, gde je nivo mora već porastao u četvrtak petak i subotu plaveći više država i izazivajući poplave opasne po život.

 Prema prognozama, oluja će se sručiti u petak najverovatnije u Severnoj Karolini, u blizini granice s Južnom Karolinom. 

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je vanrednu situaciju u Južnoj i Severnoj Karolini, što olakšava pružanje federalne pomoći. Naložena je evakuacija milion i po stanovnika u priobalnim delovima Južne i Severne Karoline, kao i Virdžinije.

 "Vašington post" navodi da je ovako obimna evakuacija naložena na osnovu iskustava iz prošlogodišnje sezone uragana, koji su pogodili Teksas, Floridu i Portoriko.

 Guverner Severne Karoline Roj Kuper izjavio je da će "oko uragana" preći preko teritorije te države i pozvao stanovništvo da se pripremi za visoke talase, snažne vetrove i poplave. 

Guverner Južne Karoline Henri Mekmaster naredio je početak evakuacije za danas u podne po lokalnom vremenu, a odluka se odnosi na svih osam okruga duž obale Atlantika, uključujući i najveći grad te držzave Čarlston. Mekmaster je procenio da će oko milion ljudi napustiti svoje domove. 

- Ovo je veoma opasna oluja. Moramo je shvatiti krajnje ozbiljno. U važnoj smo i smrtonosnoj šahovskoj igri sa uraganom Florens - rekao je on danas novinarima. 

Guverner Virdžinije Ralf Nortam je naložio početak evakuacije za delove te američke države koji su u niskoj priobalnoj oblasti, gde živi 245.000 stanovnika. 

On je pozvao stanovništvo da se pripremi za nalet uragana koji će zahvatiti čitano područje Virdžinije. Na očekivanoj putanji uragana nalazi se i nekoliko nuklearnih centrala, jame sa pepelom i drugim industrijskim otpadom, kao i otpadom sa farmi.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti