AKTUELNO

Pojedine poljske dnevne novine objavile su danas otvoreno pismo Evropskom parlamentu, dok su neki od vodećih dnevnih listova izašli sa praznom naslovnom stranom apelujući da digitalni giganti, poput Gugla i Fejsbuka, više ne zarađuju koristeći sadržaje i vesti tradicionalnih medija.

U otvorenom pismu vodeći dnevni listovi u Poljskoj apeluju na evropske poslanike da 12. septembra glasaju za član 11 nove direktive EU, po kojoj bi internet giganti koji prenose linkove i kratke sadržaje medija morali da isplate nadoknadu novinama, časopisima i novinskim agencijama čiji je članak ili vest.

Navode da bi takva odluka imala presudan značaj za zaštitu slobodne, profesionalne i nezavisne štampe, budući da internet akteri besplatno koriste medijske sadržaje, jačaju svoj položaj na tržištu digitalnih reklama i kontrolišu 70 odsto njegove vrednosti.

U nedostatku dobrih pravila, nestaje i kvalitet izveštavanja, a sve je više lažnih vesti, navode poljski novinari.

Dodaju da bi, ukoliko bi bila usvojena nova pravila, profit od korišćenja vesti išao onima koji te vesti proizvode i finansiraju. Protivnici predloženog člana upozoravaju da bi njegovo usvajanje doprinelo cenzuri na internetu.

Poslanici Evropskog parlamenta su za sada podeljeni, i u okviru političkih frakcija, ali i unutar nacionalnih delegacija.

#Poljska

#novine

'