separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Poljske novine izašle sa praznom naslovnom stranom


Pojedine poljske dnevne novine objavile su danas otvoreno pismo Evropskom parlamentu, dok su neki od vodećih dnevnih listova izašli sa praznom naslovnom stranom apelujući da digitalni giganti, poput Gugla i Fejsbuka, više ne zarađuju koristeći sadržaje i vesti tradicionalnih medija.


U otvorenom pismu vodeći dnevni listovi u Poljskoj apeluju na evropske poslanike da 12. septembra glasaju za član 11 nove direktive EU, po kojoj bi internet giganti koji prenose linkove i kratke sadržaje medija morali da isplate nadoknadu novinama, časopisima i novinskim agencijama čiji je članak ili vest.

Navode da bi takva odluka imala presudan značaj za zaštitu slobodne, profesionalne i nezavisne štampe, budući da internet akteri besplatno koriste medijske sadržaje, jačaju svoj položaj na tržištu digitalnih reklama i kontrolišu 70 odsto njegove vrednosti. 

U nedostatku dobrih pravila, nestaje i kvalitet izveštavanja, a sve je više lažnih vesti, navode poljski novinari.

Dodaju da bi, ukoliko bi bila usvojena nova pravila, profit od korišćenja vesti išao onima koji te vesti proizvode i finansiraju. Protivnici predloženog člana upozoravaju da bi njegovo usvajanje doprinelo cenzuri na internetu.

Poslanici Evropskog parlamenta su za sada podeljeni, i u okviru političkih frakcija, ali i unutar nacionalnih delegacija.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti