AKTUELNO

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je danas u Antaliji sa turskim kolegom Mevlutom Cavušogluom i tom prilikom rekao da je Srbija otvorena za sve vidove saradnje i da je pouzdan i iskren prijatelj Turske, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je danas u Antaliji, zajedno sa turskim ministrom otvorio Konzulat Srbije. Istovremeno, turska agencija Anadolija je prenela Dačićevu izjavu kako Srbija nikada neće biti deo nikakve koalicije onih koji žele da rade protiv Turske.

- Srbija nikada neće biti deo nikakve koalicije onih koji žele da rade protiv Turske, uključujući i neke od ovih organizacija koje se nalaze u zemljama u našem regionu i Srbija nikada neće pružati utočište nekome ko bi se borio protiv turskih interesa, turske države i naših turskih prijatelja - izjavio je Dačić.

Kako navodi MSP, ministri su razmotrili bilateralnu saradnju i regionalna pitanja i zajednički ocenili da su bilateralni odnosi na zavidnom nivou, čemu su podsticaj dali lični odnos dva predsednika, a potvrdu su dobili i u vrlo frekventnoj razmeni poseta na najvišem nivou.

Na sastanku je ponovljeno i da je ekonomska saradnja posledično doživela svoj uspon i sada trgovinska razmena iznosi jednu milijardu USD na godišnjem nivou, a cilj je podići je u najskorije vreme na tri milijarde, navodi se u saopštenju MSP.

Foto: Tanjug

Broj turista iz jedne u drugu zemlju je u stalnom porastu, a sada iznosi oko 100.000 turskih turista u Srbiji i 140.000 srpskih u Turskoj, što su takođe pokazatelji produbljivanja odnosa i uspona bilateralne saradnje i međusobnog razumevanja.

Ocenjeno je da Srbija i Turska imaju visok stepen podudarnosti u stavovima po nizu međunarodnih pitanja, kao i da treba nastaviti zajednički rad u cilju poboljšanja položaja obe države na međunarodnom planu.

Foto: Tanjug

Borba protiv terorizma, otvaranje kulturnih centara i saradnja u oblasti investicija, samo su neka od polja na kojima će se produbljivati dalja saradnja. Obostrano je potvrđeno da se radi na izgradnji takvih odnosa, ali i da prijateljstvo Srbije i Turske predstavlja zajedničko ulaganje u buduće naraštaje.

Istovremeno, turska agencija Anadolija je prenela da je Dačić, govoreći o saradnji dve zemlje, posebno u oblasti turizma, ocenio da može da se radi još mnogo više.

- Naše dve zemlje su ukinule vize. To je jedan od najviših stepena prijateljstva između zemalja. Uveli smo takođe, režim slobodne trgovine, tako da mi nastavljamo dalje našu saradnju - dodao je Dačić.

#Ivica Dačić

'