AKTUELNO

Ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsel (53) udala se danas u mestu Sulctal, na jugu Sstajerske, za dugogodišnjeg partnera, biznismena Volfganga Majlingera (54), a svadba je privukla veliku pažnju svetske javnosti zbog prisustva predsednika Rusije Vladimira Putina, čiji dolazak je uzburkao ne samo austrijsku, već i evropsku političku scenu.

Putin, koji večeras ima sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u dvorcu Mezeberg u Berlinu, zadržao se svega par sati u Austriji, da bi prisustvovao svadbi, na koju ga je pozvala Knajselova prilikom posete Moskvi.

Predsednik Rusije potvrdio je svoj dolazak još 19. jula, ali je javnost s tim bila upoznata tek pre par dana. Ministarstvo spoljnih poslova Austrije isticalo je najpre u više navrata da se radi o privatnoj poseti, iako će, najverovatnije, na marginama svadbe doći do kratkog radnog razgovora austrijskih zvaničnika sa visokim ruskim gostom.

Dolazak Putina na svadbu izazvao je oštre kritike pojedinih političkih predstavnika u Evropskom parlamentu, iz redova austrijske opozicije, a posebno Ukrajine Austrijske stranke Neos, Liste Pilc i Socijaldemokratska partija (SPO) smatraju da poseta Putina nanosi štetu Austriiji na međunarodnoj političkoj sceni.

Poslanik Zelenih u Evropskom parlamenu Mišel Rejmon zatražio je ostavku ministarke Knajsel. Rekao je da austrijsku vladu u EU zbog toga posmatraju kao „produženu ruku ruskog režima u Uniji" i da ministarka pozivom šefu ruske države ugrožava reputaciju zemlje.

Rejmon je ukazao da je Knajsel ministarka spoljnih poslova zemlje koja aktuelno predsedava EU, a da je Unija uvela sankcije Rusiji zbog „politike agresije" Putina.

-Putin je najagresivniji spoljnopolitički protivnik EU. Zbog toga je potpuno neprihvatljivo da Knajsel Putina privatno zove na jednu feštu -poručuje poslanik.

Ruskog predsednika optužio je za podršku sirijskom „masovnom ubici" Bašaru al Asadu, napad otrovom u Velikoj Britaniji i manipulaciju američkim izborima, kao i za "uticaj tokom referenduma o Bregzitu".

Kritike su stigle i iz Ukrajine, gde je predsedavajući spoljnopolitičkog odbora parlamenta Hana Hopko na tviteru napisala da Austrija „od danas ne može biti više posrednik u Ukrajini".

Na fejsbuku je dodala da je šefica austrijske diplomatije „zadala jasan šamar evropskim vrednostima", a sličan stav izneo je i šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije poručilo je, na te kritike, da se radi o privatnom slavlju i ličnoj poseti, na osnovu koje se ne menja spoljnopolitičko pozicioniranje Austrije. Putinovo prisustvo na ministarkinoj svadbi u Rusiji je u komentarima protumačeno kao prijateljski gest Moskve prema Austriji.

Ruski predsednik je inače posebno zainteresovan za dobre odnose sa Austrijom, zemljom koja se u EU u više navrata otvoreno izjasnila za ukidanje sankcija, ali istovremeno poručuje da sledi zajedničku politiku, dok se ona ne promeni.

Austrijski zvaničnici, ali i predstavnici ruske države uvek su, iako ponekad uz kraće tenzije, čuvali dobre odnose dve zemlje. Prilikom sastanka sa kancelarom Sebastijanom Kurcom, krajem februara u Moskvi, Putin je ukazao posebno poštovanje Austriji.

Naime, danima pre tog susreta Putin je otkazao sve termine zbog bolesti, ali ne i susret sa Kurcom, koji je usledio usred predizborne kampanje u Rusiji.

Samo tri meseca kasnije, neposredno posle reizbora za šefa ruske države, Putin je u junu boravio u Beču povodom 50. godišnjice sporazuma o snabdevanju Austrije ruskim gasom.

On je tokom te posete izneo želju da Beč bude mesto održavanja prvog samita sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali je susret ipak održan u Helsinkiju, na osnovu geografskog položaja tog grada.

Koliko dugo se putin bavi Austrijom, i da li je to činio i za vreme službovanja u KGB-u nije poznato, ali u nemačkim obaveštajnim krugovima, kako prenose mediji, kruže glasine da je između 1985. i 1989, kao ruski agent stacioniran u DDR-u, dolazio na skijanje u Austriju.

Foto: Tanjug AP

I nakon povratka u Sankt Peterburg, gde je najpre bio desna ruka tadašnjem gradonačelniku Anatoliju Sobčaku zadužen za spoljnu trgovinu i spoljne odnose, Putin je imao i kontakte sa Austrijom.

Tako postoje fotografije na kojima je prisustvovao otvaranju austrijskog trga, te i otvaranju austrijske biblioteke. Nakon izbora za predsednika Rusije, posle višegodišnje pauze sa političke scene, Putin je obnovio kontakte sa Austrijom.

Pored privatnih poseta Austriji, gde je 2001. i 2002. uzimao časove od austrijske skijaške legende Karla Ssranca, on je februara 2001. zvanično prisustvovao Svetskom prvenstvu u skijanju u Sankt Antonu, te je skijao sa tadašnjim kancelarom Volfgangom Ssiselom, koji se smatra sivom eminencijom, koja stoji iza aktuelnog kancelara Kurca.

Istovremeno, Putin je razvio prijatelstvo sa tadašnjim predsednikom Tomasom Klestilom, koji su razmenili posete, a februara 2004. je šef ruske države poklonio bračnom paru Klestil dva šteneta Labradora iz svog legla.

Takođe, par meseci kasnije, ruskirpedsednik prisustvovao je sahrani Tomasa Klestila, a tesne kontakte nastavio je sa njegovom udovicom Margot Klestil Lefler, koja je jedno vreme bila i ambasador Austrije u Moskvi, a od januara je i specijalni izaslanik ministarke Knajsel za bilateralne odnose sa Rusijom.

Tesne odnose sa vrhom austrijske države nastavio je Putin i tokom mandata predsednika Austrije Hajnca Fišera, te to nije poremetila ni aneksija Krima, odnosno međunarodne sankcije. „Dolazak na svadbu nije nešto što Putin čini često“, ukazao je austrijski ekspert za Rusiju Gerhard Mangot. On je dodao da se radi o protokolarnom i diplomatski izvanrednom događaju.

Svadba je inače protekla uz velike bezbednosne mere, u koje su bile uključene brojne policijske snage, među kojima i specijalna jedinica Kobra, ali i 50-tak ruskih bezbednjaka. Svadba ministarke Knajsel i biznismena Majlingera održana je u restoranu „Ccepe“ u mestu Sulctal, na poznatoj vinskoj trasi u austrijskoj pokrajini Sstajerska.

Ministarka je izabrala i datum inače veoma omiljen - 18. 08. 2018, dan kada su, zbog simbolike brojeva, zakazane mnoge svadbe širom Austrije.

Inače svadba je održana po austrijskoj tradiciji, u narodnoj nošnji, a među gostima, pored ruskog predsednika, su brojni članovi austrijske vlade, predvođeni kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Ruski predsednik kao poklon Knajselovoj doveo je kozački ansambl, koji je pevao prisutnima.

Svadba ministarke Knajsel privukla je veliku medijsku pažnju, pa se u mestu Sulctal našli više stotina izveštača austrijski i međunarodnih medija, koji su prenosili dolazak gostiju, ali nije bilo dozvoljeno snimanje samog čina venčanja i događanja unutar restorana.

Foto: Tanjug AP

Austrijski mediji ističu da se radi o jedinstvenom događaju, koji će se teško ikada ponoviti.

Knajselova je zbog toga poređena sa nekadašnjim austrijskim kancelarkom Brunom Krajskijem, koji je od Austrije stvorio zemlju posrednika i mosta, negujući kontakte sa svim državnicima sveta.

Knajsel, „novi“ Krajski, govori sedam jezika, veliki je poznavalac Bliskog istoka, i veliki podržavalac EU, koja nezavisno vodi svoje ministarstvo, i zna da oštro odgovori i najvišim zvaničnicima svoje države.

Austrijski mediji ističu i da je dolaskom Putina pokrajina Štajerska dobila ogromnu besplatnu reklamu u svetu, u vrednosti od više miliona evra, što će doprineti turizmu Austrije.

#Austrija

#Vladimir Putin

'