AKTUELNO

Bela kuća danas je osudila to što je Turska udvostručila tarife na američki uvoz kao odgovor na mere Vašingtona prema uvozu turske robe.

Odnosi između dve zemlje, saveznice u NATO, zategnuti su nakon što je Turska uhapsila američkog sveštenika, navodi Rojters.

- Turske tarife su svakako za žaljenje i korak u pogrešnom pravcu. Razlog za tarife koje su SAD uvele Turskoj bio je naš nacionalni bezbednosni interes. Njihove tarife su uvedene iz osvete - rekla je portparolka Bele kuće Sara Sanders novinarima.

Ankara je ranije danas udvostručila tarife na pojedine američke proizvode, poput putničkih automobila, alkohola i cigareta, kao odgovor na američke napade na tursku ekonomiju.

Uredbu o povećanju tarifa potpisao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i one podrazumevaju da će se tarife duplirati tako da će za putnička vozila biti 120 odsto, za alkoholna pića 140 odsto i listove duvana na 60 odsto, a uvećanje se odnosi i na druge proizvode, poput kozmetičkih proizvoda, pirinča i uglja, prenosi Rojters.

#Amerika

#Turska

'