AKTUELNO

Danska će podići ogradu dugačku 70 kilometra uz granicu sa Nemačkom kako bi zaustavila divlje svinje u nadi da će time zaustaviti širenje svinjske groznice, koja može da ugrozi oseljitvu proizvodnju svinjskog meša u toj zemlji.

Danska Agencija za zaštitu životne sredine saopštila je danas da je odobrila plan za izgradnju ograde, koje će biti viskoka 1,5 metara i počeće naredne godine, preneo je AP.

Poslanici su odobrili izgradnju ograde u junu, pored drugih mera, koje imaju za cilj zaustavljanje širenja afričke svinjske groznice, koja je primećena u Evropskoj uniji, uglavnom na Baltiku, u Poljskoj i Rumuniji.

Kritičari ove ideje navode da će ograda, koja će koštati 4,5 miliona kruna, ugroziti divlje životinje i da je to simbolički gest koji se bavi uglavnom nepostojećim problemom.

Ministar ekologije Jakob Eleman-Jensen izjavio je u junu da bi izvoz danske svinjetine koji vredi 1,6 milijardi dolara u zemlje EU godišnje mogao biti ugrožen. Ukupan izvoz danske svinjetine u 2016. godini vredeo je 4,55 milijardi dolara.

Za razliku od svinjskog gripa, afrička svinjska groznica ne utiče na ljude, ali je smrtonosna za domaće životinje i divlje svinje pa nanosi velike gubitke poljoprivrednim proizvođačima.

#Danska

#Nemačka

#Svinja | prase

'