AKTUELNO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas građane da ne brinu posle naglog pada valute, ali i pozvao ih da promene svoje devize u lire.

Lira je danas pala oko 10 odsto na nov rekordno nizak nivo, a investitori brinu oko Erdoganove neortodoksne ekonomske politike i sankcija SAD, preneo je Asošiejted pres.

U obraćanju pristalicama Erdogan ih je pozvao da promene evro, dolare i zlato koje "drže ispod dušeka" u lire. "To je domaća i nacionalna borba", rekao je on.

- To će biti odgovor mog naroda na one koji vode ekonomski rat protiv nas - rekao je Erdogan.

Lira je dodatno pala tokom njegovog govora.

Turska valuta je pala više od 66 odsto od početka godine, što je poskupelo robu u Turskoj, a i uzdrmalo poverenje stranih investitora.

Jedan od okidača novog pada valute je sukob sa SAD oko zatvorenog američkog sveštenika u Turskoj koja ga optužuje za špijunažu i terorizam u vezi s pokušajem puča pre dve godine.

Vašington traži oslobađanje sveštenika i uveo je finansijske sankcije dvojici turskih ministara, a upozorio je i na moguće dodatne kazne. Sastanak na visokom nivou u sredu u Vašingtonu zvaničnika Turske i SAD o zatvorenom svešteniku nije doneo rešenje.

Investitori su zabrinuti i zbog Erdoganove ekonomske politike. Turski predsednik vrši pritisak na centralnu banku da ne podiže kamatne stope kako bi se nastavilo podsticanje privrednog rasta. On tvrdi da više kamate vode većoj inflaciji, što je u suprotnosti s onim što kaže standardna ekonomska teorija.

Nezavisni analitičari ocenjuju da bi centralna banka trebalo da podigne referentne kamate da obuzda inflaciju i podrži liru.

#Redžep Tajip Erdogan

'