AKTUELNO

Oko 2.000 stanovnika Gloguva na jugo-zapadu Poljske evakuisano je danas dok pirotehničari ne uklone staru bombu iz Drugog svetskog rata, tešku 250 kilograma, koja je nađena tokom čišćenja reke Odre.

Bomba je nađena u nekadašnjoj zapuštenoj luci na Odri a policija je evakuisala oko 2.000 meštana i tamošnja preduzeća i na jedan sat zatvorila most preko Odre, da bi se bomba prevezla na mesto za neutralizaciju, javila je poljska državna televizija TVP.info.

Ovo je druga veća evakuacija zbog zaostale bombe u Gloguvu u poslednje dve nedelje, pošto je krajem jula, tokom arheoloških radova u centru grada nađena slična bomba iste težine, kada je evakuisano oko 400 ljudi iz susednih ulica.

U Poljskoj se i danas, 70 godina od završetka Drugog svetskog rata, tokom poljoprivrednih ili ;građevinskih radova često nailazi na zaostale bombe iz Drugog, pa čak i Prvog svetskog rata koje nisu eksplodirale.

Najbizarnija evakuacija odigrala se pre 11 godina kada su radnici koji renoviraju jedno krilo palate s početka XX veka u kojoj je sedište poljske vlade našli u zidu pod krovom staru bombu, koja pre nekoliko decenija nije eksplodirala. Policija je tada morala navrat nanos da evakuiše ministre i tadašnjeg premijera Donalda Tuska koji su bili to veče u zgradi.

Deminiranje je u Poljskoj posle Drugog svetskog rata trajalo do 1956. godine i tokom njega otkriveno je i likvidirano 75 miliona bombi raznih vrsta.

#Bomba

#Evakuacija

#Poljska

'