AKTUELNO

Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu stagnirala je u junu na godišnjem nivou, što je neočekivan rezultat koji je izazvao oštar pad funte.

Trgovci su doveli u pitanje mogućnost da se Banka Engleske opredeli za povećanje kamatne stope sledećeg meseca,

Britanska Kancelarija za državnu statistiku (ONS) saopštila je danas da je međugodišnja inflacija u junu ostala na nivou od 2,4 odsto, a bilo je očekivano da iznosi 2,6 odsto, prenosi agencija AP.

Statističari su naveli da je smanjenje cena odeće, video igrica i dečjih igračaka uticalo na kočenje inflacije i neutralisalo poskupljenje struje i motornih goriva.

Mada je inflacija i dalje iznad targeta Banke Engleske od 2,0 odsto, sada se postavlja pitanje da li će devetočlani Odbor za monetarnu politiku centralne banke podržati još jedno podizanje referentne kamate drugog avgusta.

Velika većina tržišnih aktera je predviđala povećanje ključne kamate za četvrtinu procentnog poena na 0,75 odsto posle poboljšanih ekonomskih podataka za drugi kvartal i pozitivnih komentara kreatora monetarne politike, uključujući i izjave guvernera Marka Karnija.

Nakon objave današnjih pokazatelja o inflaciji, funta je pala za 0,6 odsto na 1,3037 dolara, blizu 10-mesečnog minimuma.

#Inflacija

#London

#Velika Britanija

'