AKTUELNO

Premijer Grčke Aleksis Cipras je izgubio sudski postupak u kojem je tužio policiju zbog rasturanja antivladinih demonstracija u Atini jula 2011. godine, u kojima je učestvovao kao predsednik tada opozicione stranke SIRIZA, objavljeno je danas u Atini.

Na kraju postupka Vrhovni sud kojem je slučaj poveren zbog težine optužbi, odlučio je da nema osnova da se prihvati Ciprasov stav da se jedinica interventne policije ponašala "kriminalno", da su policajci povredili dužnost i da su svojom akcijom, suzavcem i šok-bombama izazvali teške povrede demonstranata kojima su potom odbili da pomognu da dobiju medicinsku pomoć, iako im je to dužnost.

Za sve to Cipras i grupa građana su u združenom postupku optužili 18 policajaca-komandira koji su bili na mestu održavanja demonstracija, kao i čitavu komandu policije.

Suđenje je posle nekoliko odlaganja počelo tek više od šest godina kasnije, oktobra 2017. godine, a završeno je posle 14 ročišta na kojima su svedočili i lekari, i drugi učesnici demonstracija.

Sindikalno Udruženje policijskih službenika je u saopštenju pozdravilo oslobađajuću presudu i zahvalilo pravosuđu što je odlučilo "ni po babu, ni po stričevima".

#Grčka

#Policija

#Sud

#Tužba

'