AKTUELNO

Britanska policija saopštila je danas da su istražiteljski timovi pronašli više od 400 predmeta u okviru istrage o trovanju dvoje britanskih državljana nervnim agensom novičokom, ali će pretrage verovatno trajati nedeljama jer se traži još dokaza.

Metropolitenska policija navodi u današnjem saopštenju da je pronašla malu bocu za koju veruje da je izvor nervnog agensa koji je usmrtio Daun Stardžes i od koga se razboleo Čarli Rauli, a nađen je u Raulijevoj kući u jugozapadnom gradu Ejmsberiju, prenosi AP.

Policija ukazuje da je "značajan broj" pronađenih predmeta potencijalno kontaminiran, i da su poslati u laboratorije radi analiza.

Policija pokušava da utvrdi da li je smrtonosni nervni agens kojim je britanski par otrovan došao iz istog pakovanja koje je u martu korišćeno u napadu na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju.

Britanski detektivi su juče saopštili da su naučnici otkrili odakle je potekla ta smrtonosna supstanca.

Londonska policija saopštila je juče da je tokom pretrage kuće Čarlija Roulija pronašla bočicu i da su naučnici testiranjem sadržaja u njoj, ustanovili da je unutra "novičok".

Policija i dalje ispituje odakle je bočica potekla i kako je dospela u kuću Roulija.

Rouli (45) je otrovan zajedno sa Daun Stardžes (44), koja je preminula, dok je Rouli nedavno došao svesti.

Iz bolnice su, međutim, napomenuli da se Rouli (45) i dalje nalazi u kritičnom, ali stabilnom stanju.

Njih dvoje otrovani su novičokom na samo nekoliko kilometara od mesta gde su istim nervnim agensom napadnuti Skripalj i njegova ćerka.

#Britanija

#Policija

'