AKTUELNO

Italijanski premijer Đuzepe Konte pokušava da pronađe zemlje koje su voljne da prime oko 450 migranata spasenih sa pretrpanog broda u Sredozemnom moru, navodi izvor iz premijerovog kabineta.

Italija je, inače, prebacila 451 spasenog migranta sa ribarskog broda na dva manja broda granične patrole u Mediteranu, ali smatra da bi oni trebalo da budu prebačeni u Libiju ili na Maltu.

Kako je saopšteno iz kabineta italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija, on je porucio italijanskom premijeru da bi ta dva broda sa migrantima trebalo da budu preusmerena na Maltu, ili "još bolje" na Libiju, preneo je AP.

Neimenovi izvor iz Konteovog kabineta kaže da je Salvini telefonom razgovarao s premijerom o tome kako rešiti situaciju, prenosi Rojters.

- Migranti bi mogli da odmah budu raspodeljeni među evropskim zemljama, ili će Italija kontaktirati Libiju kako bi ih vratila tamo odakle su i došli - rekao je isti izvor.

Treća opcija bi, dodao je, bila da se migranti ostave privremeno na brodovima dok se ne razmotre njihovi zahtevi za azil.

Taj izvor je naveo i da će Konte pisati predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku i drugim evropskim šefovima država kako bi ih pozvao da primene evropske principe o migrantima koji su potvrđeni na samitu u junu.

- Italija više nije voljna da sama preuzima problem koji pogađa sve evropske zemlje - zaključio je izvor iz Konteovog kabineta.

U najnovijem sporu oko migranata, i Italija i Malta odbijaju da prihvate migrante - Italija odbija njihovo iskrcavanje, dok Malta tvrdi da se taj brod nalazi u vodama Italije.

Prema međunarodnom pravu, izbeglice ne mogu biti vraćene na mesto gde su im životi ugroženi.

I UN i EU su priznale da Libija nije bezbedna, dok je ranije ove nedelje Salvini tražio od ministara unutrašnjih poslova EU da Libiju proglase bezbednim mestom na koje se migranti mogu odvesti nakon što se izvuku iz mora.

Salvini je rekao da su se ministri Nemačke, Austrije i Francuske saglasili sa njim.

#Italija

#Migranti

'