AKTUELNO

Neonacistkinja Beate Čepe (43) osuđena je danas u Nemačkoj na doživotnu kaznu zatvoru jer je bila deo neonacističke grupe NSU koja je počinila 10 ubistava.

Nemački sud proglasio je Čepe krivom po 10 tačaka optužnice za ubistvo 10 ljudi, osam Turaka, Grka i nemačke policajke, a ubistva su se dogodila u periodu od 2000. do 2007. godine, prenela je agencija Rojters.

Njen advokat najavio je da će se žaliti na presudu.

Čepe je tokom petogodišnjeg suđenja rekla da nije znala za ubistva koja su počinila dvojica članova NSU, da bi kasnije izjavila da žali jer nije zaustavila dvojicu pripadnika grupe u ubistvima.

Ta dvojica, Uve Benhart i Uve Mundlos, izvršili su samoubistvo 2011. godine, kada je policija slučajno otkrila tu neonacističku grupu - Nacionalsocijalističko podzemlje.

Foto: Tanjug

Tužilaštvo je navelo da je Čepe imala ključnu ulogu u planiranju ubistava, obezbeđivanju novca i alibija.

Čepe nije pokazala nikakvu emociju dok je čitana presuda.

Ovo je, kako je navela britanska agencija, jedno od najpraćenijih suđenja u posleratnoj istoriji Nemačke.

U završnoj reči prošle sedmice, Čepe se distancirala od "elemenata nacionalističke ideologije" u koju je nekada verovala i izrazila je žaljenje zbog gubitaka porodica žrtava.

Ona je zatražila od suda da je ne osudi "za nešto što nikada nije želela niti je učinila".

- To što su učinili napadači ne može se promeniti. Žrtve nikada neće biti zaboravljene - istakao je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

Mas je dodao da je neophodno da se Nemačka obračuna sa rasistiškim nasiljem na različite načine i uz snagu zakona.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da suđenje nije otkrilo celu priču o ubistvima njenih građana i drugim žrtvama.

- Na žalost, današnja presuda nije na svetlost dana dovela prave zločince, niti je otkrila pozadinu ubistava NSU kao ni vezu između države i obaveštajnih službi - navelo je tursko ministarstvo.

Foto: Tanjug

#Nemačka

#Neonacisti

#Suđenje

'