AKTUELNO

SAD je nazvala Savet UN za ljudska prava "licemernim telom koje služi samo sebi".

SAD se povlače iz Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, izjavila je američka ambasadorka u UN Niki Hejli.

Ona je rekla da se Vašington odlučio na taj korak pošto druge zemlje "nisu imale hrabrosti" da se priključe američkoj borbi kako bi se reformisalo to, kako je navela, "licemerno telo koje služi samo sebi".

- Čineći ovaj korak, želim da bude kristalno jasno da to ne znači povlačenje iz našeg angažovanja u vezi sa ljudskim pravima - dodala je Hejli.

Ona je, inače, prošle godine već zapretila povlačenjem, navodeći kao razlog dugogodišnje američke pritužbe da je 47-člani Savet pristrasan na štetu Izraela.

Do najavljene objave o povlačenju SAD dolazi samo dan nakon što je šef UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein osudio Trampovu administraciju zbog razdvajanja migrantske dece od roditelja na granici sa SAD, primećuje američka agencija.

Šef UN za ljudska prava zaprepašćen odlukom SAD

Šef UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein izrazio je zaprepašćenje zbog odluke SAD da se povuku iz Saveta UN za ljudska prava, navodeći da bi Vašington trebalo da pojača svoje angažovanje s obzirom na raširenost kršenja ljudskih prava u svetu. Odluka SAD, koju je saopštila američka ambasadorka u UN Niki Hejli, je "razočaravajuća, iako zapravo nije iznenađujuća", naveo je on na Tviteru, prenosi Rojters.

Zeid je dodao da bi s obzirom na današnje stanje ljudskih prava u svetu, SAD trebalo da pojačaju svoj angažman a ne da se povlače.

#SAD

#Ujedinjene nacije

'